sâmbătă, 28 august 2010

186. SOIA

Soia ( Soia hipoida) -familia Papillonaceae
Principalii constituenti:
-proteine 40 %( comparativ cu carnea care are 15-20 %), contine toti aminoacizii esentiali, lipide 12-15 %, glucide 10-15 %, saruri merale: Ca, fe, P, Mg, K, Na, S, vitamine: A, B1, B2, C, D, E, enzime , lecitina, rezine, ceruris.
-uleiul de soia contine: acizi grasi nesaturati 85 %; acizi mononesaturati( oleic ), acizi polinesaturati( linoleic), acid linolinic , acid arahidonic, acizi grasi saturati: acid palmitic, stearic, linoceric.
Comandati PROHERB , de la Discretfarma.
PRODUSE DE SOIA
Proprietati:
-consumul regulat de soia germinata, scade semnificativ riscul de cancer mamar( inainte si dupa menopauza) , de cancer de prostata( prin inlaturarea radicalilor liberi, efectul antioxidant, are efect antiestrogenic( impiedica cancerul de san si ovar, impiedica mutatiile, impiedica proliferareacelulara si mutatiile, impiedica formarea vaselor de sange care hranesc tumorile);
- deosebit de benefica in boli cardiovasculare( scade semnificativ colesterolul rau, , cresterea semnificativa a colesterolului bun HDL, scaderea SEMNIFICATIVA A COLESTEROLULUI RAU SI A TRIGLICERIDELOR., diminuarea leziunilor din artera carotita);
-benefica in osteoporoza( administrarea zilnica , timp de 6 luni, a 40 g de proteine de soia, a dus la cresterea mineralizarii si densitatii osoase, in zona lombara );
-administrarea zilnica, timp de 10 saptamani, a ameliorat memoria de scurta si lunga durata( contine lecitina).
Observatii:
-Laptele de soia: 150 de g de soia se lasa intr-un litru de apa, timp de 36-48 h, se mixeaza in blender, se strecoara lichidul( pentru sugari, copii, convalescenti);
-Germenii de soia: boabele se lasa 48-72 h la muiat in apa( apa se schimba la 12 h), apoi se intind pe o suprafata umeda, in intuneric si caldura. Au calitati superioare boabelor negerminate.
-Boabe prajite cu putina sare: seamana cu arahidele.
Aviz medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu