marți, 20 iulie 2010

158. GUTUIUL

Gutuiul( Cydonia vulgaris )
Principalii constituenti:
-glucide ( 7-8%), saruri de Mg, Fe, Cu, S, K, tanin, pectine, vitaminele B, C, PP, provitamina A, mucilagii( in seminte).
Proprietati si indicatii:
- sunt un astringent puternic, dar ne daunator, folosit in diareea sau dezinteria copiilor si a persoanelor slabite; se utilizeaza pulpa de fruct cruda rasa sau fiarta;
-seminte sunt emoliente, utilizate in tuse, bronsite, traheite; se utilizeaza sub forma de infuzii pectorale preparate din 2 lingurite de seminte la 1 l de apa. Aceasta infuzie bauta 1-2 cani pe zi, are efecte benefice ca anti hemoragic , in hemoptizie, metroragii, hemoroizi care sangereaza;
- sunt slab acide , recomandate in dispepsii cronice, lipsa poftei de mancare;
-sunt tonifiante utilizate in cataruri si infectii respiratorii ;
-trateaza leucoreea, utilizate ca spalaturi vaginale, cu decoct din fructe.
Comandati TIANLI NATURAL , de la Discretfarma.
Observatii:
-fructul este astringent, semintele sunt emoliente;
-asocierea dintre tanin si pectina are actiuni favorabile asupra mucoasei digestive;
-salata din gutui+ mere+morcov +miere de albine, utilizata la micul dejun este utilizata in diareele cronice, colopatiile cronice, hepatitele cronice;
-infuzia din frunze crude sau uscate are proprietati antidiareice.
Aviz medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu