marți, 21 mai 2013

720. Obligeana (Acorus calamus ) Familia Araceae



Denumire populara  :  Calm,  Speirbana,  Trestie mirositoare
Produsul vegetal folosit  :  rizomul care se recolteaza in lunile  martie-aprilie sau septembrie-octombrie.  Se intrebuinteaza radacina care are cicatrice triunghiulare pe suprafata.  Este de culoare brun rosiatica si alb roz -galbuie la interior.  Are miros placut aromatic si gust amar aromatic.  Se spala dupa culegere se curata de peri si coaja ,  se usuca si se pastreaza in saci de hartie.
Principii active  :  ulei volatil,  azarona,  aldehida azarilica,  eugenol,  hidrocarburi,  alcooli triterpenici principiu amar,  acorina,  rezina,  acorelina,  tanin,  dextrina,  colina,  vitamina C,  amidon.
Actiune farmacologica  :  stomahic,  aromatizant,  calmant,  antispastic,  analgetic,  carminativ,  sedativ,  depurativ.
Indicatii terapeutice  :  anorexie,  colici abdominale,  nevroza,  balonare,  dispepsie,  enterocolita,  gastrita.
 *  Maceratul apos este stimulent gastric si eupeptic amar
  *  Diarea si dezinteria se trateaza cu 6 linguri de radacina si 2 cani de ceai de galbenele pe zi.
* *  Radacinile uscate mestecate incet,  ii ajuta pe fumatori sa renunte la fumat.
*  In cancerul intestinal si pulmonar,  la pacientii cu scadere ponderala se adminisreaza obligeana  in combinatie cu ceai de coada soricelului.
*  Pentru degeraturi se fac bai de obligeana  :  radacinile sunt lasate peste noapte in apa rece,  dimineata se incalseste apa pana la fierbere,  se stinge foculsi se sa sa infuzeze 5 minute.  Apa se poate incalzi si reutiliza de 4 ori.
*Insuficienta circulatorie periferica  in maini si picioare (maini si picioare reci )  Se fac alternativ bai de obligeana si bai de urzica. Modul de utilizare
1 lingurita rasa de radacina se lasa in 250 ml de apa rece timp de 12 ore,  apoi se incalzeste putin  si se filtreaza. Adultii vor bea in total 6 linguri  :  1 lingura inainte si o lingura dupa fiecare masa principala(dimineata pranz si seara.
Copii vor primi 6 lingurite ,  inainte si dupa cele 3 mese principale.

* Baia completa  :  250 g de radacina de obligeana se pun in 5 l de apa rece pentru 12 ore, (peste noapte ),  apoi se incalzeste pana la fierbere,  se lasa 5 minute cu focul stins si se adauga la apa de baie.
Sursa:  "Terapii naturale "  dr. Doru Laza  clinica Eden Breaza.
Aviz medical
 DiscretFarma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu