miercuri, 15 mai 2013

719. Nucul (Juglans regia) Familia juglandaceae




De la acest arbore se recolteaza frunzele si cojile verzi ale fructelor.
Frunzele se recolteaza in iunie-iulie si cojile verzi atunci cand se culeg nucile.  Frunzele si cojile se usuca la umbra asezate in straturi foarte subtiri.
Principii active  :  taninuri,  cantitati mici de ulei volatil,  un principiu amar ,  jugladina si oxinaftochinona,  juglona,  vitamina C,  caroten,  tirozina,  alcool galic,  alcool elagic,  substante minerale.
Actiune farmacologica  :  depurativ,  astringent,  antileucoreic,  hipoglicemiant,  antiieczematos,  antiinflamator,  antiseptic urinar.
Indicatii terapeutice  :  enterita acuta,  hepatita,  diabet,  diaree,  infectii renale,  eczeme,  furunculoza,  osteomielita,  panaritiu.

*   Diaree:  1 lingurita de frunze peste care se toarna 250 ml de apa clocotita,  se infuzeaza 30 de secunde si se filtreaza.
*   Stomatite,  gingii inflamate, laringite si infectii ale gatului. cu   decoctul din 30 g de frunze la 200 ml de apa,  se face gargara.
*   Alifie pentru rani  :  se macerea 15 g de frunze maruntite in 100 ml de ulei de floarea soarelui .  Dupa 7 zile de macerare la temperatura camerei,  se pune vasul cu acest ulei pe o baie marina,  la foc mic si se fierbe  3 ore.  Se strecoara lichidul pritr-o panza rara ,  apoi  i se adauga 15 g de ceara de albine si se mai fierbe pe baia de aburi inca 30 minute.  Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire.  Se pastreaza in borcane mici la frigider.
*  Scabie, matreata:  decoct de frunze verzi.
*  Caderea parului  :  se maseaza frecvent  piele capului cu un decoct  de frunze de nuc.
* Degeraturi  :  se adauga in apa de baie,  un decoct dublu concentrat (din 100 g  de frunze la 250 ml apa ).
*  Tonic din nuci verzi:  20  de nuci verzi necoapte se taie in sferturi,  se pun intr-o sticlacu gat larg.  Se adauga 1 l de vodka de 40 de grade,  astfel incat sa fie acoperite de lichid.  Sticla cu dop,  se tine la soare timp de  2-4 saptamani ( sau langa o sursa de caldura).  Lichidul se strecoara si se imbuteliaza.
Se iau  cate 5 picaturi in apa,   inainte de mesele principale.

Atentionare:  persoanele cu afectiuni ale tiroidei vor cere obligatoriu sfatul medicului.

Sursa:  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza, clinica Eden, Breaza, Romania.
Aviz medical !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu