miercuri, 8 mai 2013

718. Nalba (Malva vulgaris )



Denumire populara : Casul popii,  Cas, Nalba marunta, Nalba mica.
Recoltarea   ; se recolteaza florile,  frunzele,  si radacinile decorticate.  Florile si frunzele fara codite,   se recolteaza in lunile iunie-august si se usuca in incaperi aerisite,  intinse in straturi subtiri.  Dupa uscare frunzele se pastreza in saci de panza ,  iar florile in saci de hartie.  Radacinile se recolteaza la plantele cu varsta peste 2 ani;  recoltarea se face in martie- aprilie si octombrie -noiembrie.  Dupa recoltare,  radacinile  cu dimensiunile de 10-15 cm, de decojesc,  se taie in fragmente mici si se usuca la soare sau in incaperi incalzite la 40 de grade.  Se pastreaza in saci de hartie la loc uscat.

Principii active  :  radacina contine mucilagii,  acizi ursonici,  amidon,  zaharuri,  asparagina,  pectine,  betaina,  substante rezinoase.  Frunzele si florile contin:  flavonoide,  tanin si mucilagii.
Actiune farmacologica  :  secretolitic,  emolient,  expectorant,  antiinflamator  al aparatului respirator,  renal si gastro-intestinal
.Indicatii terapeutice  :  Glosite,  laringite acute,  bronsite,  traheite,  infectii renale,  rani,  ulcere,  amigdalita.
  In caz de rani deschise,  baile de nalba  impreuna cu frunzele de patlagina sunt eficiente.
In cancerul de laringe chiar daca se prezinta afonie(  lipsa vocii )  se face gargara cu ceai caldut  de nalba  in timpul zilei,  iar noaptea se aplica  prisnite din plantele de la ceai amestecate cu faina de orez .  Pentru ceai planta( 1 lingurita cu varf in 250 ml apa rece) se marunteste si se tine peste noapte in apa  rece, iar  dimineata se filtreaza si se incalzeste putin pe o baie de aburi.  Se pastreaza  ceaiul cald in termos si se beau 4 cani de ceai pe zi. Cu restul de cei se poate face gargara.
Pentru uscaciunea gurii se face gargara cu ceai de nalba.
Modul de utilizare
 *  Infuzia ,  Maceratul  :  1 lingurita cu varf la 1/4  l de apa rece,   se tine peste noapte in apa rece si se incalzeste usor dimineata.
 * Prisnita :  reziduul de la ceai se incalzeste putin in apa si se amesteca cu faina de orez,  apoi se pune noaptea in jurul gatului,  ( calda ) pe o bucata de panza.
Sursa:  "Terapii naturale" dr. Doru Laza,   Romania

Aviz medical.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu