duminică, 5 mai 2013

717. Musetelul (Matricaria chamomilla )




Denumire populara  :  Romanita,  Matricea,  Moruna,  Romanita bruna.

Produsul vegetal folosit  :  florile fara peduncul recoltate in lunile mai-august.
Principii active  :  ulei volatil,  azulen,  chamazulen,  flavonozide,  colina,  matricina,  epigenina,  umbeliferrona,  acid salicilic,  rezine,  fitosterine,  substante de natura cumarinica cu actiune spasmolitica.
Actiune farmacologica  :  anestezic,  dezinfectant,  antiinflamator,   antiseptic,  bacteriostatc si bactericid,  sedativ,  carminativ,  antispastic gastric si intestinal,  sudorific,  antidiareic.
Pentru copii musetelul este :" leac pentru orice boala "
Indicatii terapeutice  :  gastrite,  enterocolite,  diaree,  balonari,  colici intestinale,  dismenoree,  amenoree,  insomnii,  orhite,  nefrite,  conjuctive,  gingivite,  abcese.
Baile si spalaturile cu musetel sunt indicate in stare de epuizare,  pentru efectul sedativ.
Musetelul stimuleaza terstaltismul intestinal.  fara a provoca purgatie si de aceea este indicat in hemoroizi,  atat intern sub forma de ceai,  cat si extern sub forma de alifie de musetel.
In sinuzite se fac inhalatii cu abur de musetel,  iar in nevralgii se facfrectii cu ulei de musetel.  Uleiul de musetel indeparteaza oboseala membrelor,  iar florile fierte aplicate pe vezica bolnava,  sub forma de terci,  diminueaza durerea.
Se poate aplica ulei cald in ureche,  2-3 picaturi,  de 2 ori pe zi.
Uleiul de musetel este folosit si penru masajul membrelor paralizate.
Mod de folosire  Z:
*   Infuzie  :  1 lingurita foarte plina la 250 ml de apa.
*  Comprese  :  250 ml de lapte fierbinte,  se toarna peste 1 lingura plina de flori de musetel,  se infuzeaza 1/2 minute pana la 2 minute.  Se filtreaza si se foloseste pentru dureri de ochi.
*  Inhalatie  :  1 litru de apa fierbinte  se toarna peste 4 linguri de musetel;   aburul se inhaleaza sub prosop.
* Uleiul de msetel  :  se umple o sticla cu flori de musetel,  se toarna deasupra ulei de masline,  cat sa acopere florile cu 2cm in plus,  se astupa sticla si se pastreaza la soare 14 zile,   dupa care uleiul filtrat se toarna la sticle,  bine astupate,   care se tin la rece.

Sursa:  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza, clinica Eden, Breaza , Romania.
Aviz medical.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu