joi, 28 martie 2013
707.Ghintura (Gentiana lutaea)
Denumire populara : Dintura, Entura, Intura, Ochincea.
Se utilizeaza rizomul si radacina. Recoltarea martie-aprilie si septembrie-octombrie. Materialul recoltat se usuca la umbra, fara sa se spele, intreg sau taiat in rondele.
Actiune farmacologica : stomahic, tonic amar, colagog, antihelmintic, febrifug.
Indicatii terapeutice : dischinezii biliare, parazitoze intestinale, anorexie, convalescanta, astenie, febra.
Utilizare :
* Decoct : se fierbe o lingurita de pulbere de radacina, la 1/2 l de apa, timp de 12-15 mnute. Se filtreaza si se bea , in trei reprize pe zi, inaintea meselor principale.
* Tinctura se prepara macerand 2 linguri de pulbere de radacina, care este pusa intr-o sticla (de culoare inchisa ), in alcool de 40-70 de grade alcoolice. Se macereaza timp de 10-14 zile, agitand bine sticla. Se beau 5-10 picaturi pe zi.
.
Tinctura este eficienta in : varsaturi, rau de masina, oboseala, depresie, stari conflictuale.
* Vinul tonic: 3 linguri de pulbere de radacina, 60 ml de alcoolde 40-70 de grade. Se lasa o zi la macerat si se adauga 1l de vin. Se agita zilnic, timp de 10-14 zile. Se ia o lingura , inainte de masa ca aperitiv.
Nu se administreaza in cure prelungite , deoarece produce tulburari digestive, varsaturi, ameteli, convulsiii, obnubilare.
Autor : dr. Doru Laza. Aviz medical obligatoriu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu