vineri, 8 martie 2013

700. Coada calului (Equisetum arvense) Familia Equisetaceae




 Denumire populara  :  Barba ursului, Barba-sasului,  Coada iepei,  Coada manzului,  Codaie,  Parul porcului

Caoada -calului mare sau de rau (Equisetum maximum ) care creste pe malul raurilor si are tulpina groasa de 1 deget,  se foloseste doar pentru bai de sezut.
Coada -calului -de camp sau de padure se foloseste pentru ceaiuri  de  uz intern.

Principii ctive  :  ulei volatil,  bioxid de siliciu,  saruri de potasiu,  acid salicilic( 3- 16 % ).

Actiune farmacologica  : bronhodilatator,  antimicrobian,  antiseptic urinar,  remineralizant,  diuretic,  expectorant.

Utilizare interna pentru  :  insuficienta cardiaca,  angina pectorala, diaree,  nefrite, tuberculoza, bronsite,  anemie, guta,    colecistita,  reumatism,  ulcer gastro-duodenal .
*    Enurezis  :  ceai de coada calului si sunatoare,  in proportii egale,  se beau 2 cani pe zi.
*  Amigdalita, vegetatii adenoide,  stomatite,  emoragii gingivale,  fistule  Z:  se utilizeaza gargara cu ceai.
*  Leucoree (scurgeri vaginale albe )  :  bai de sezut.
*  Ateroscleroza si amnezia  :  ceai de Coada calului si Ventrilica ,  in parti egale,  1 lingurita infuzata in 250 ml apa fierbinte.
*  Bronsita cronica si tuberculoza:  ceai de coada -calului.
*   Inhibarea cresterii tumorilor si eliminarea lor  :  se pun pe locul tumorii cataplasme de coada calului incalzite la abur.
*  Rigiditarea coloanei vertebrale di cauza contracturii muschilor paravertebrali  :  se recomanda bai de sezut.
*  Depresii,  manii,  irascibilitate  :  se indivca bai de sezut de 3 ori pe saptamana,  dimineata si seara ceai de coada calului si ceaiuri de coada soricelului si urzica, in parti egale 1 cana pe zi.

Mod de preparare  :
Prisnita  :  o mana de planta se pune intr-o sita si se suspenda deasupra unei oale care fierbe.  Cand planta este moale si fierbinte se infaspara intr-o panzasi se aplica pe partea aectata.  Peste prisnita se pune o folie de plastic , apoi un fular de lana.

Baia de sezut  :  100 g de coada calului se pune in apa rece si se macereaza 12 ore,  apoi se incalzeste, se strecoara si se adauga in apa de baie.  Baia dureaza 20 de minute( intr-un lighean mare sau cadita ).  Bolvavul este imbracat gros in partea de sus si are sosete in picioare.  Se maseaza abdomenul de 2-3 ori de sus in jos si spatele de la rinichi spe vezica urinara.  Apoi se sta in pat invelit cu patura.

Tinctura de coada calului  :  10 g de coada calului -planta verde , se pun in 50 ml de vodka de 40 de grade si se lasa la macerat,  timp de 14 zile.  Se agita zilnic, apoi se strecoara si se adauga la 1 litru de vodka impreuna cu cate o mana de:  coada soricelului,  galbenele, tataneasa ,  taista ciobanului. Se macereaza inca 14 zile, apoi  se strecoara.  Este remediu pentru traspiratia picioarelor:  Se frectioneaza picioarele spalate si uscate cu tinctura si se bea dimineata inainte de masa 1 cana cu ceai cald de coada calului.

Sursa:  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza, clinica Eden, Breaza Romania.

Aviz medical.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu