luni, 11 martie 2013

701. Coada soricelului (Achillea millefolium)




Denumire populara:  Alunele, Sorocine
Se recolteaza florile fara peduncule( culese la amiaza) sau planta intreaga fara radacina. Se usuca la umbra,   pe rame acoperite cu hartie.
Principii active:  ulei volatil,  cineol,  borneol,  limonen,  cariofilen,  azulen,  achilena,  acid achileic,  acizi organici: (  formic,  acetic,  proionic,  valerianic),  alcool etilic si metilic.
Actiune farmacologica  interna  :  bronhodilatator,  expectorant,  antispastic bronsic,  diminueaza secretiile gastrice,  dezinfectant si calmant gastrointestinal,  antiseptic biliar,  decongestiv hemoroidal,  analgezic, hemostatic.
Actiune farmacologica externa  ;  calmant,  antiinflamator si dezinfectant (Bai locale si comprese).

Indicatii terapeutice  :  anorexie,  enterocolite,  gastrita,  colici hepatice,  bronsite,  hipermenoree,  dismenoree ( regleaza ciclurile abundente si calmeaza durerile ),  hemoroizi,  cistite, alergii.
Indicatii externe  :  arsuri,  plagi supurate,  ulcere varicoase,  eczeme(bai sau comprese ) ,  abcese dentare (gargara ).

*    Bai locale  :  30-60 g de planta de coada soricelului,   la care se adauga radacina de tataneasa,  infuzie cu1 l de apa clocotita.

*  Hemoroizi  :  infuzie dintr-un amestec in parti egale de coada-soricelului si frunze de urzica,  1 lingurita plina la 250 ml de apa clocotita,  infuzie 1/2 minut,  se beau 2-3 cani pe zi.
*  Cancer uterin  :  se beau 4 cani de infuzie de coada soricelului ,  pe zi.
*  Anexite   si fibrom uterin :  bai zilnice de sezut de coada soricelului.
*  Enurezis sau leucoree (scurgeri vaginale albe )  : se beau   2 cani de infuzie de coada-soricelului pe zi.
 *  Ameteli, greata, migrene cauzate de schimbari  de  vreme,  dureri oculare, lacrimare, cefalee:  1 cana de ceai baut cald,  cu inghitituri rare.
*  Afectiuni ale maduvei osoase,  leucemii,  se bea ceai si se fac frectii cu tinctura de coada-soricelului (actioneaza direct asupra maduvei osoase ).
*Cancer pulmonar  :  ceaiul de coada soricelului va fi baut dimineata si seara si se mesteca radacini de obligeana,  in timpul zilei.
* Hemoroizi care sangereaza,  melena, arsuri la stomac, lipsa de apetit,  elimina balonarilesi crampele stomacale,  afectiuni ale ficatului,  inflamatii ale tractului gastro-intestinal, reglementeaza scaunele.;  se consuma sub forma de ceai
* Afectiuni circulatorii,  spasme vasculare, cardiopatie ischemica;  se consuma ceai.
Preparate  :
1)  infuzia  :  250 ml de apa fiarta se toarna peste o lingurita cu var de coada soricelului,  se tine 1/2 minute si se filtreaza.
2) Tinctura  :  florile culese pe vreme cu soare se aseaza intr-o sticla si peste ele se toarna vodka de 40 de grade,  apoi se lasa acoperite la soare, timp de 14 zile,  dupa care se strecoara.
3) Alifie  :  90 g de unt nesarat sau untura se pun pe baie-marina la incalzit si se adauga 15 g de flori de coada soricelului taiate foarte fin si 15 g de frunze de zmeur taiate fin.  Se amesteca pana se topeste grasimea si se iau de pe foc.  Se lasa la odihna 12 ore , dupa care se incalzesc si se filtreaza printr-o panza ,  se pun in borcan si se tin la frigider
4)  Baie de sezut:  100 g de coada -soricelului(planta intreaga fara radacina ) se lasa la macerat in apa timp de 12 ore,  dupa care se incalzeste pana la fierbere si se adauga in apa de baie.

Sursa:  "Terapii naturale"  Dr. Doru Laza clinica Eden , Breaza, Romania

Aviz medical.

Coada soricelului Coada-soricelului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu