miercuri, 13 martie 2013

702. Cretisoara (Alchemilla vulgaris )




Se culeg partile aeriene ale plantei,  in perioada infloririi,  in lunile mai-septembrie,  plantele se usuca la umbra si se pastreaza in saci care sunt depozitati in locuri uscate.
Principiul activ  ;  tanin
Actiune farmacologica  ;  astringent,  antidiareic,  tonic si hemostatic.

Indicatii terapeutice  :  pastrarea sarcinii de catre mama.
   *  Utilizare interna  :  ceaiul de cretisoara impreuna cu ceaiul de coada soricelului  (in parti egale),  este adjuvant in   :  reglarea ciclului menstrual,  leucoree,  tulburari neuro-vegetative la menopauza,  aparitia intarziata a primului ciclu la pubertate.
  *  Ceaiul de cretisoara este diuretic si intaritor al inimii.
   *  Femeile  care au  tendinta de avort spontan,    beneficiaza de cura de ceai de cretisoara.  Ele vor bea ceaiul,   incepand din luna a treia de sarcina.
   *Anemie :  se bea ceai de cretisoara.
   *  Pentru prolaps uterin  si hernii,  in  lauzie si  pentru  fortificarea uterului,   se beau 4 cani pe zi de cretisoara ,  impreuna cu traista ciobanului.  Ceaiul se bea inainte de mese cu inghitituri mici.
   *  Obezitate, insomnii si diabet  :  se pot bea 2 -3 cani  pe zi de ceai de cretisoara de padure sau alpina (Alchemilla alpine ).
  *  Atrofia musculara ,  miastenie, scleroza multipla,  miocardite  :   se bea ceaiul ,  iar extern se foloseste o cataplasma din cretisoara si traista ciobanului (in parti egale ).
Prepararea  :
*    Infuzia  :  1/4 l de apa fiarta se toarna peste o libngurita  cu varf de planta si se lasa sa infuzeze 1/2 -2 minute.

*   Aplicatie de planta:  o cantitate corespunzatoare de planta se zdrobeste si se aplica pe partea afectata.

*   Baia de planta :  o baie completa ,  200 g de planta uscata sau cateva maini de planta proaspata se lasa la macerat intr-o galeata de apa rece,  timp de 12 ore, dupa care se incalzeste si lichidul se toarna in apa de baie.

Sursa:  "Terapii naturale ",  dr. Doru Laza, clinica Eden, Breaza, Romania.

Aviz medical.

 Cretisoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu