miercuri, 20 februarie 2013

697. Cimbrisorul de camp ( Thymus serpyllum )




Denumire populara  :  Cimbrisor,  Sarpunel,  Timisor,  Timian

Se recolteaza partea ierboasa si verde a plantei in lunile iunie-septembrie si se usuca la umbra in incaperi racoroase.
Principii active :  uleiul volaril ( care contine carvacrol si timol ),  acizii cafeic si rozmarinic, tanin si serpilina .
Actiune farmacologica  :  colagog,  coleretic,  antihelmintic,  sedativ,  antiseptic intestinal,  diuretic, expectorant.
Se utilizeaza in tusea convulsiva, bronsita, astm ,  raguseala.  Pentru tratarea bronsitei se asociaza cimbrisorul cu frunze de potbal,  frunze de patlagina,  nalba si ciubotica cucului.  Cimbrisorul are o actiuneantiseptica puternica de aceea esteeficient in afectiunile inflamatoare ale ficatului si rinichilor.
Aceleasi efecte le are si cimbrul de gradina.

Utilizare interna  :  in afectiunile cailor respiratorii se asociaza,  in parti egale cimbrisorul si patlagina.  Se vor bea 4 cani de ceai pe zi,  in astm bronsic, tuse convulsiva si tuse productiva.
In pneumonie se bea cate o lingura in fiecare ora.

Utilizare externa  :
*  Perna de plante uscate  :  musetel , cimbrisor,  coada soricelului se pune pe zona afectata de nevralgia faciala si se beau 2 cani pe zi  de ceai de cimbrisor .  Daca apar spasme se foloseste si o perna umpluta  cu pedicuta uscata  (Lycopodium ) .
*  Baia de cimbrisor de camp se face timp de 20 minute,   dupa boli  infecto-contagioase,  febra tifoida.
 *  Uleiul de cimbrisor se utilizeaza in paralizie, infarct,  scleroza multipla,  atrofie musculara,  reumatism,  luxatii,  colici abdominale.
*  Tinctura de cimbrisor:  masaje , frectii,  pentru tonifierea membrelor copiilor debili.

Mod de preparare:
*   Infuzia :  1 lingurita cu varf la 250 ml de apa clocotita se lasa 1/2 minute si se filtreaza.
*  Baia:  250 g de planta pentru o baie comleta.
*  Tinctura:  ierburile inflorite,   culese pe soare,  se pun intr-o sticla,  fara a fi presate,  peste ele se toarna vodka de 40 grade alcoolice,  se tine sticla la soare timp de 14 zile .  Cu aceasta tinctura se frectioneaza sau se maseaza musculatura membrelor si coloana vertebrala in scleroza in placi(leuconevraxita ).

Sursa:  "Terapii naturale"  (selectie), dr. Doru Laza clinica  Breaza Romania,

Aviz medical.


  cimbrisorul de camp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu