miercuri, 13 februarie 2013

694. Brusturul (Arctium lappa )


Brusturul (Arctium lappa )

Se foloseste radacina,  mai rar frunzele si fructele.

Principii active    inulina,  saruri de potasiu,  ulei volatil,  substante antimicrobiene.

Actiune farmacologica  :  depurativ,  antiseptic,  antireumatismal,  antigutos,  coleretic,  antiaterosclerotic,  antidiabetic,  antisifilitic.

Indicatii terapeutice  :  eczeme,  psoriazis, impetigo,  acnee,  furunculoza,  gingivite,  pioree alveodentara,  reumatism,  guta,  dischinezie biliara,  ateroscleroza,  diabet,  rujeola sifilis.

Modul de utilizare  :  se prepara un decoct,  din 20 g de radacina uscata la 1 l de apa.  Se fierbe 4 minute si se lasa sa infuzeze 10 minute.  Acest decoct se utilizeaza intern,   cate 2-3 cani pe zi sau extern sub forma de gargarisme.

In caz de rujeola se prepara un decoc fel ca mai sus,   dar din 10 g de radacina la 1 l de apa.  La decoct se adauga 2 lingurir\te de miere.  Se va administra 1 lingurita la fiecare 5 minute, timp de 2-3 ore. ,  ceea ce determina o generalizare a eruptiei si o scurtare a perioadei de stare, grabind vindecarea.  Bolnavul va sta la pat.

Frunzele crude se utilizeaza in reumatism si se aplica pe locurile dureroase,  cufrunzele astfel aplicate se fac bai de soare.

 Sursa:  "  Terapii naturiste  "  , autor dr. Doru Laza (selectie)

Aviz medical.

  brusture

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu