luni, 11 februarie 2013

693. Angelica (Angelica archangelica )




Se utilizeaza radacina uscata,  care nu trebuie sa fie mucegaita si na nu aiba  resturi de tulpina si trebuie sa aiba  o culoare caracteristica.  Se utilizeaza si semintele ,  care se recolteaza dupa coacere.

Principii active  sunt  uleiuri eterice(  terpene,  eteri,  esteri);  sulfuri si polisulfuri etilice,  alcooli,  fenoli,  cetone ,  aldehide.

Actiune farmacologica   sedativ,  stomahic,  colagog,  carminativ,  expectorant,  antireumatic,  antiaritmic,  galactogen

.Indicatii terapeutice  ;  labilitate psihovegetativa,  dispepsie,  varsaturi,  dischinezie biliara,  flatulenta,  bronsita cronica,  astm bronsic ( ca sedativ ),  aritmie extrasistolica,  palpitatii,  hipogalactie,  dureri menstruale.

Utilizare  :

*     Decoctul din radacina ;  se fierbe o lingurita de radacina in 250 ml de apa, timp de 4 minute si se lasa sa infuzeze 10 minute.   Se beau 2 cani pe zi  indulcit cu miere.
*      Decoctul din seminte  :  1 lingurita de seminte se fierbe in 250 ml de apa timp de 4 minute si apoi se pune la infuzat timp de 10 inute.  Se beau 2 cani pe zi,  indulcite cu miere.

Sursa:  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza (selectie)

Aviz medical.

Angelica (Angelica archangelica) on light background

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu