Denumire populara : Crînceș, Rădăcioara, Cuișoriță.
Produsul vegetal folosit : radacina si varfurile inflorite.
Recoltare: varfurile inflorite se aduna in mai-iunie ( se usuca la umbra), iar radacinile in septembrie-octombrie( se pot usca si la soare).
Principiile active : un glicozid, eugenol(Ulei esential), tanin,
gumi-rezina, principii amare.
Actiune farmacologica: astringent, anti diareic, dezinfectant si calmant intestinal, febrifug, tonic, analgezic.
Indicatii terapeutice : diaree, afectiuni gastrice, aerogastrie, stari febrile, hemoragie digestiva, hemoptizie, menstre dureroase, amigdalite, gingivite, abcese dentare, plagi, pierderi seminale.
Mod de utilizare :
* decoctul de radacina : 1 lingurita de pulbere de radacina se fierbe in 250 ml de apa, timp de 4 minute, apoi se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
* Infuzia se prepara din varfurile inflorite : 1 lingurita de planta uscata se infuzeaza in 250 ml apa, timp de 5 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
* Pentru uz extern se face un decoct din 2 lingurite de pulbere de radacina si se administreaza sub forma de gargara, aplicatii locale sub forma de comprese.
Atentionare: supradozarea produce greturi si varsaturi . Nu se administreaza in afectiuni cronice hepatice sau renale.
Sursa: "Terapii naturale" (selectie) autor Dr Doru Laza, clinica Breaza Romania
Aviz medical.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu