miercuri, 16 mai 2012

550. Alimentatia in ciroza hepatica





Alimente interzise   ;  carne grasa, vanat,  viscere,  conserve,  conserve de carne,  branzeturi fermentate,  branza grasa, branza topita,  oua prajite sau fierte tari,  grasimile animale,  painea proaspata,  fainoasele,  legumele uscate,  legumele bogate in celuloza,  fructele oleaginoase (alune, nuci, seminte), fructele cu coaja,  dulciuri concentrate,  ciocolata, produse de cofetarie, produse de patiserie sau aluaturi, creme grase, torturi, cacao, cafea, alcool,  grasime prajite, supe grase, rantasuri, condimente iuti (piper, ardei iute, mustar,   otet).

Alimente permise  :  carnea slaba de pui, peste alb slab( salau, stiuca, biban, dorada, merluciu),  branza de vaci slaba, iaurt, lapte, oua crude, grasimi animale si vegetale foarte proaspete si in cantitati mici, fructe cu celuloza putina si foarte bine coapte, condimente aromatice(patrunjel, marar, leusteananason, tarhon, chimion, frunze de telina).

Alimente  care stimuleaza functia hepatica  :   cicoare, papadie, anghinare, spanac, fasole verde, vinete, tomate, usturoi, ceapa, praz, ridiche, agrise, mere, gutui, lamai, cirese, visine, coacaze, fragi, capsuni, pepene verde si galben condimente aromatice verzi.



Dietoterapia de fond  :  trecerea la un regim naturist in proportie de   80-90 % din alimente reprezentat de cereale,   se va face treptat,  in prima perioada se vor consuma cantitati progresive de cereale integrale foarte bine fierte,  amestecate cu morcov fiert.

Sursa:  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

 imagine google

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu