marți, 30 iulie 2013

733. Rostopasca mare(Chelidonium majus ) Familia Papaveraceae


Denumire populara  :  Negelarita,  Rostopasca,  Iarba -de- negi.
Produsul vegetal folosit  :  planta intreaga,  fara radacina.  Se culege in lunile mai-august.  Dupa recoltare se indeparteazapartile mai groase ale tulpinii si se usuca la umbra.
Principii active  :  alcaloizi (Chelidonina,  sparteina,  protopina,  hemochelidonina),  cheleritina,  sanghinarina.
Actiune farmacologica  :  antispastic de tip papaverinic,  fiind mai putin toxic,  antimicotic,  analeptic respirator,  vasodilatator coronarian,  sedativ.
ROSTOPASCA ESTE O PLANTA OTRAVITOARE DE ACEEA TREBUIE FOLOSITA NUMAI DUPA PRESCRIPTIA MEDICULUI.
Indicatii terapeutice  :  afectiuni hepatobiliare,  colecistita,  insuficienta cardiaca,  angina pectorala,  tahicardie,  tumori,  arterita,  nevroze,  tuse convulsiva.
Rostopasca impreuna cu Urzica si Mugurii florilor de soc se utilizeaza in leucemie.
*Extern:  sucul de la tije se utilizeaza pentru afectiunile maligne ale pielii (Cancer),  bateturi,  negi,  herpes rebel la tratament.  Se badijoneaza portiunea afectata cu sucul galben-portocaliu,  de cate 5-6 ori pe zi.
La femei,   cresterea exagerata a parului pe fata,  brate si picioare este un semn de afectere a glandei suprarenale.  Se aplica suc de rostopasca(care se poate tine la frigider pana si cateva luni ),  pe partile afectate .  Se lasa sa se patrunda timp de cateva ore,  apoi se spala cu un sapun moale,  iar pielea uscata se trateaza cu alifie de galbenele,  ulei de musetel sau ulei de sunatoare.
 ATENTIE  :  SUCUL SE FOLOSESTE DOAR EXTERN,  FERITI OCHII !
In plus fata de badijonarea partilor cu par ,  se face o cura de ceai de urzici,  3-4 cani pe zi,  si bai de sezut cu coada calului.
* Intern  : infuzie 250 ml de apa fiarta se toarna peste o lingurita rasa de planta.  Se lasa sa infuzeze 1/2 minute si se filtreaza.
Avizul medical obligatoriu !
Sursa:  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza,   Clinica Eden ,  Breaza, Romania

  foto Wikipedia

Editor;  DiscretFarma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu