sâmbătă, 6 iulie 2013

728. Podbalul (Tussilago farfara) Familia compositae


Denumire populara :  Podval
Recoltarea  :  se recolteaza frunzele si florile.  Florile(fara codite) se recolteaza sub forma de boboci in lunile martie-aprilie,si se aseaza on cosuri apoi  se supun unei uscari rapide,  la intuneric,  prin curenti puternici de aer.  Se pastreaza in saci de hartie.
Frunzele se culeg dupa inflorire,  in luna mai-august.  Se usuca in strat subtire la umbra.  Frunzele uscate se pastreaza in saci de iuta.
Principii active  :  mucilagii,  inulina,  tanin,  substante amare (tusilagina ),  acid galic,  saruri de potasiu,  compusi ai zincului.
Actiune farmacologica  Diuretic, emolient,  antispastic.
Indicatii terapeutice  :  bronsite,  laringite,  faringite,  astm bronsic,  pleurezie,  tuberculoza pulmonara.
*          PNEUMONIE,  ERIZIPEL SI CONTUZII  :  SE APLICA O PRISNITA din frunze poaspete spalate si zdrobite.
*           Bronsite cronice insotite de episoade de insuficienta respiratorie  :  se fac inhalatii cu  infuzie preparata dintr-o 1 lingura de fructe si flori,  la 1/4  l de apa fierbinte.  Se repeta de cateva ori pe zi.
*          Edemele de la picioare  se amelioreaza cu decoct din frunze de podbal.  Baia de picioare se prepara dintr-un pumn de frunze   care se infuzeaza in apa, pentru scurt timp.  Baia dureaza 20 minute.
*           Astm,  bronsite tabagice,  se iau 2-3 lingurite de suc proaspat intr-o cana de lapte sau supa calda
*           Flebite  :   se face o cataplasma din frunze si flori de podpal,  frunze de patlagia si radacina de tataneasa rasa.  Aceast amestec se omogenizeaza  cu smantna prospata,  se aplica pe zonele inflamate si piciorul se bandazeaza usor cu o panza.
*  Pentru tuse se amesteca  frunze de podbal,  patlagina si tataneasa,  Se iau 2 lingurite din amestecul (facut in parti egale )   si se infuzeaza in 1/4 l de apa fiarta.  Se beau 3 cani indulcit cu miere.
*Otita  :  cateva picaturi de suc proaspat din frunze spalate se instileaza in ureche,  pentru ameliorarea durerilor.
Sursa  "Terapii naturale"  dr. Doru Laza ,  clinica Eden, Breaza, Romania.
Aviz medical obligatoriu.

Redactor:  Discretfarma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu