luni, 13 august 2012

601. Dietoterapia de fond in hepatita acuta




Principiul de baza este  evitarea de eforturi digestive mari. Alimentele vor fi date sub forma de sucuri, decocturi, soteuri, budinci, fierte putin si distribuite in mese mici. Inainte de mese vor fi consumate cantitati mici de alimente stomahice ; cateva frunze de patrunjel, o bucata de telina cruda sau de morcov, care se mesteca foarte bine pana cand devine o pasta , care se poate arunca.

Regimul va fi naturist la inceput in proportie de 50 %, apoi pe masura ce creste toleranta se tinde catre un regim de 60-80 % cu alimente neprelucrate termic.

Alimente interzise : ori ce fel de carne (cu exceptia carnii de pui si cea de  peste slab ); branzeturi grase fermentate; 1-2 oua pe saptamana preparate excusiv dietetic; leguminoase uscate (fasole, mazare) sau legume cu celuloza dura (varza, gulie, ridiche, castraveti), nucile, aluaturile, ciocolata, cacao, cremele grase, zahar, condimente iuti, alcool, cafea, tutun. Painea neagra interzisa formal ,  se poate introduce mai tarziu. Alimentele nu se prajesc in ulei.

Alimente permise: lapte dulce si acru, branza de vaci proaspata, cas, ulei crud, unt si smantana foarte proaspete; legume cu celuloza fina sub forma de salate maruntite bine, soteuri, sufleuri, fructe coapte sau in deserturi, miere in loc de zahar, cereale fierte (terciuri si krusca ), care se completeaza cu grau incoltit, incepand cu faza de remisie a bolii.

Dutata regimului este de 1 an. In aceasta perioada se renunta complet la procedeele de gatit nedietetic, la alimentele interzise si se mentine un regim naturist de 70 %( alimente permise , crude).

Sursa:  Medicina naturista dr. Pavel Chirila

Budincă de brânză cu dovlecei

Aviz medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu