duminică, 13 februarie 2011

249. Cretisoara ( Alchemilla vulgaris )


1) Infuzie preparata din 40 g de planta la 1 l de apa, se foloseste pentru spalarea ranilor, a ulcerelor umede si infectate, se pun comprese pe tenuri infectate si iritate, se fac gargare in aftoze si stomatite sau spalaturi in leucoree constitutionala.
2) Infuzie preparata din 20-60 g la 1 litru de apa sau de vin, se beau 3 cani pe zi, inaintea meselor principale, pentru tratarea leucoreei.
3) Decoct din 100 g de planta la 1 l de apa, se pun comprese pe ulcerele varicoase puternic inflamate si care sangereaza.
CRETISOARA
5) Decoctul din 50 g de planta la 1 l de apa, se aplica sub forma de comprese pe sanii moi, vestejiti, atoni( sau tinctura din 200 g de planta la 1 litru de alcool de 90 grade, lasat la macerat timp de 8 zile).
6) Cataplasme din frunze proaspat zdrobite se pun pe ulcerele varicoase care sangereaza, pe plagi si pe ulceratii puternic inflamate.
7) Alifie din 2 g extract fluid( suc) de cretisoara plus 18 g hidrolat de roze( apa de roze) plus 10 g de lanolina plus 30 de g de vaselina. Se foloseste pentru pruritul vulvar sau alte iritatii locale.
Avizul dermatologului. Autor dr. A. Vasilca mozaceni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu