sâmbătă, 26 septembrie 2009

5. Sunatoarea(pojarnita)

Se utilizeaza partea aeriana, imbobocita si inflorita, recoltata in iunie-august, uscata la umbra in strat subtire si pastrata in saci de panza si in incaperi uscate.
Proprietati: cicatrizante, antiseptice, vasodilatatoare, hipotensive, coleretice si colagoge, antidiareice, astringente, antiinflamatoare.
1. UZ INTERN
1.1. Infuzia de baza: 1 lingurita de planta la o cana de apa clocotita. Se beau 2- 3 cani pe zi, dupa mesele principale.
Utilizari: astm bronsic, colicistita, cistita(inainte de fiecare masa), colite cronice, diaree, dischinezie biliara, enterita, enterocolita cronica, frigiditate(1 cana de infuzie inainte de culcare), gastrite hiperacide, HEPATITA ACUTA SI CRONICA, hipertensiune arteriala, impotenta(1 cana de infuzie pe zi), inflamatii intestinale si ale cailor urinare, dismenoree, leucoree, nevroze, tuse convulsiva, ULCER GASTRIC SI DUODENAL, ENUREZIS(1 LINGURA DE PLANTA LA 200 ML APA CLOCOTITA-3 CANI PE ZI- NUMAI PENTRU ADULTI).
1.2. Uleiul medicinal: 20 g planta macerata 12 ore in 20 ml alcool intr-un vas inchis, cu adaugarea ulterioara a 200 ml ulei comestibil, fierbere cu amestecare 3 ore. Se iau 2 linguri pe zi, intre mese, ca pansament gastric.
1. 3. Vinul de sunatoare: 30 g planta uscata macerata 10 zile intr-un litru de vin alb. Astm: se iau 2-3 linguri de vin de 3 ori pe zi.
Tromboflebita: 1 lingura de planta la 200 ml apa clocotita-infuzie; se beau 3 cani pe zi( si comprese locale cu infuzie din 50 g planta la 1 l apa clocotita).
2. UZ EXTERN
2.1. Infuzia concentrata: 2 linguri de planta la o cana de apa clocotita.
2.2. Maceratul in ulei: 30 g flori de sunatoare, macerate 7 zile in 50 ml ulei, la caldura solara sau la 30-40 grade C.
3. Tinctura de sunatoare -din comert.
Utilizare: abcese, afte, amigdalita, faringita, conjunctivita, eczeme, nevralgii, rani, plagi, stomatite, ulceratii vechi, tenuri imbatranite, Zona Zoster(macerat in ulei), mirosul neplacut al gurii(aplicatii locale, gargara , cataplasme, bai locale).
Sunatoarea
Preluare dupa : Valerian Schipor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu