marți, 22 septembrie 2009

3. Socul negru

Arbust de la care folosim in special inflorescentele. Florile de soc se recolteaza in mai-iunie, la inceputul infloririi cu florile deschise 75%( pe timp frumos dupa ce se ridica roua. Uscarea , la soare, in ziua recoltarii, la temperatura de 30-35 g, dupa aceea se separa florile prin scuturare.
1. UZ INTERN
Infuzia de baza: 1-2 lingurite cu flori uscate si maruntite, la o cana de apa clocotita, infuzare 10 minute, se beau 2-4 cani pe zi(preparate proaspat).
Utilizare: angina pectorala, astm bronsic, azotemie, boli de rinichi si de vezica urinara, cistite, constipatie, diaforeza, bronsite, sinuzite, gripa si guturai, hidropizie, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca cu edem, litiaza urinara, nevralgii, obezitate, artrita , stari febrile, tuse convulsiva, uremie.
Laxativ: o cana de ceai seara la culcare.
2. UZ EXTERN
Infuzia din 40 g flori la o cana de apa clocotita, se aplica sub forma de bai locale, comprese, cataplasme sau inhalatii.
Utilizare: abcese dentare, arsuri, conjunctivite, contuzii, degeraturi, acnee, erizipel, flictene, furunculoza, guturai, nevralgii, penfigus, tenuri uscate, iritate, ulcioare, umflaturi.
Socul este cel mai eficient sudorific din flora locala.
Fructele de soc negru: decoctie din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa-o cana seara pentru constipatii pe fond nervos.
Atentionare: fructele necoapte complet si cele coapte dar aflate in stare proaspata pot produce intoxicatii indeosebi la copii.
Socul negru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu