joi, 25 aprilie 2013

714. Mesteacanul alb (Betula pubescens ) Familia Betulaceae




Produsul vegetal folosit  :  mugurii,  frunzele , scoarta si seva.
Principii active  :  flavonozide,  ulei volatil,  derivati triterpenici.
Recoltare  :  frunzele se aduna in mai-iunie,  mugurii in martie,  scoarta in martie-aprilie si numai de pe ramurile tinere.
Actiune farmacologica  :  diuretic,  antigutos,  antireumatismal,  hipotensor,  antiulceros,  antiinflamator.
Indicatii terapeutice  :  oligurie,  edem cardio-renal,  litiaza renala,  COLICA NEFRITICA,  reumatism,  guta,  hiertensiune arteriala,  cistita cronica,  celulita, obezitate.

Mod de utilizare  :
 *    Infuzie  :  1 lingurita foarte plina cu frunze la 250 ml de apa clocotita,  se infuzeaza 3 minute.  Se beau 3-4 cani pe zi.
*     Decoct  :  1 lingurita foarte plina cu pulbere din scoarta,  se fierbe 4 minute in 250 ml de apa,  apoi se infuzeaza 10 minute.  Se beau 2-3 cani pe zi.
*   Seva de mesteacan  :  se recolteaza primavara devreme,  inainte de deschiderea mugurilor.  Se efectueaza o gaura cu diametrul de 1cm si adancime de 1cm.  Gaura se practica la 50 cm de la baza copacului.  In gaura se fixeaza un jgheab din lemn si seva se aduna in sticle( se tin la frigider). Adultii primesc 200-400 ml de seva /  pe zi,   impartita in 2-3 transe. Copii mari primesc 1/2 din doza adultului, iar cei mici 1/4 din doza adultului.

Utilizat in afectiuni renale, guta, reumatism, alergii, remineralizant.
Sursa:  "Terapii naturale "  Dr. Doru Laza, Romania
Aviz medical.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu