sâmbătă, 13 aprilie 2013

712. Levantica (Lavandula angustifolia ) Familia Labiatae



Denumire populara  :  Aspic,  Levand,  Livant
Produsul vegetal folosit  :  varfurile plantei si florile care se recolteaza in iunie-august,  in momentul infloririi,  incepand cu anul al doilea,  in tot acest timp se culeg si florile separat,  cu varfuri si ramuri.
Principii active  :  alcooli,  borneol,  geraniol,  cineol,  derivati cumarinici.
Actiune farmacologica  :  diuretic,  antispasmodic,  sudorific,  tonic,  dezinfectant,  febrifug,  ,  usor hipnotic.
Indicatii terapeutice  :  oligurie,  uremie,  astenie,  anxietate,  hiperexcitabilitate nervoasa,  guturai,  laringita,  bronsita,  tuse convulsiva,  astm,  gripa,  stari febrile,  insomnie,  migrena,  leucoree,  prurit tegumentar,  plagi.
Modul de utilizare  :
*       Infuzie  :  5 g de planta se infuzeaza in 1 litru de apa clocotita.  Se beau 2-3 cani pe zi,  cu efect calmant.  Infuzia mai concentrata,  din 20-30 g la 1 litru de apa clocotita,  infuzata 3 minute,  are efect excitant,  sudorific,  diuretic,  tonic,  dezinfectant.
*      Tinctura  :  100 g d flori se macereaza in 500 ml de alcool,  timp de 15 zile,  apoi se filtreaza si se pastreaza in sticle inchise.
Tinctura se utilizeaza sub forma de frectii ale pielii capului,  pentru intarirea firului de par.  Tinctura se aplica sub forma de comprese , pe locurile dureroare,  ,  timp de 10 minute,  in caz de reumatism.  Sub forma de gargarisme,  cateva picaturi la un pahar de apa ,  pentru ulceratii ale mucoasei bucale si ale limbii.

Atentie :  supradozarea duce la o stare de excitabilitate crescuta,  urmata de deprimare nervoasa si cardiaca,  somnolenta si hipotermie.
Sursa:  " Terapii naturale"  dr.  Doru Laza, Clinica Eden, Breaza , Romania.
Aviz medical obligatoriu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu