sâmbătă, 24 octombrie 2009

10. VALERIANA( odoleanul )

Se flosesc radacinile si rizomii recoltati in martie-aprilie sau octombrie-noiembrie(dupa vestejirea partii aeriene). Proprietati: sedative asupra sistemului nervos central, asupra inimii, are si efecte antiseptice si antivomitive, dar si hipertensive.

1. UZ INTERN
1.1. Infuzia de baza: 1 lingurita de planta uscata si maruntita la 1 cana de apa clocotita. Se bea treptat pe parcursul uniei zile, inclusiv seara la culcare (insomnii). Pentru a mari efectul SEDATIV SI CALMANT SE COMBINA CU: MUSETEL, MENTA, LEVANTICA.
Utilizare: anxietate, aritmii si palpitatii, astm bronsic, balonari, cardiopatie ischemica, colici stomacale de natura nervoasa, diabet, dismenoree, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, insomnii, migrene, nevroze si nevroze cardiace, urticarie, voma(
sau cate o tableta de 3 ori pe zi-numai cu aviz medical!)
1.2. Tinctura de valeriana: 20 g de planta uscata/maruntita, macerat timp de 8 zile in 100 ml de alcool de 70 grade. Se iau seara 10-20 picaturi de 3 ori pe zi sau numai 20 picaturi seara la culcare(de preferat in amestec cu tinctura de paducel)
Utilizare: nevroza cardiaca.
2. UZ EXTERN
Infuzie dublu concentrata: contuzii, plagi(sub forma de comprese).
Autor: Valerian Schipor
VALERIANA OFFICINALIS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu