miercuri, 7 octombrie 2009

7. Teii(cu frunza mica, cu frunza mare, teiul argintiu)

Se folosesc florile de tei cu frunza mare si ale celui argintiu(inclusiv bracteele insotitoare), recoltate in iunie-iulie, dupa ce se ridica roua in zone nepoluate. uscarea florilor in strat subtire, in locuri bine aerisite, ferite de soare direct.
1. UZ INTERN
Infuzia de baza: 1-2 lingurite de flori uscate, la o cana de apa clocotita. Se beau 2-4 cani pe zi, din care ultima cu 30 minute inainte de culcare, indulcit cu miere sau neindulcit(obezitate , diabet).
Utilizare: ateroscleroza, bronsita acuta, diaforeza, dischinezie biliara, dispepsii, dureri renale, colica biliara si colica renala, migrena, reumatism, febra musculara, gastrita hiperacida, gripa, guturai, hipertensiune arteriala, dureri precordiale, insomnii, nevroze, raceala, rinite, stari febrile, tulburari nervoase, tuse , tuse convulsiva.
2. UZ EXTERN
Infuzia concentrata: 4 linguri la 1 cana de apa clocotita.
2.1. In infuzia pentru gargara se adauga1 lingura de bicarbonat(stomatita, afectiuni bucale) sau 1/2 lingurita de acid boric pentru (amigdalita-nu se inghite nici o picatura!)
2.2. Infuzie din 6-8 linguri de flori la o cana de apa clocotita -se adauga in apa de baie la 37 grade( pentru copii excesiv de nervosi, bolnavi de tuse convulsiva).
Flori de tei
preluare dupa Valerian Schipor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu