Prin continutul bogat de vitamine: B1, B2, B3, putina vit. C, vit. K si multa vit. P(500 mg/100 g), caroten, rutina, substante tanante, autociani, zahar, acizi organici, saruri de : Cu, Fe, iod, molibden, mangan, magneziu.
Utilizare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, glomerulonefrita, hemoragii diverse, prevenirea instalarii TROMBOZELOR, ameliorarea circulatiei periferice, gastrite usoare.
Modul de consum: compot, gem, marmelada, vin, sucuri, dulceata, proaspete cu zahar, uscate si consumate ulterior.
Marmelada de scoruse: 1 kg de fructe spalate si putin uscate cu 700 g zahar. Componentele se piseaza si se amesteca( se poate combina cu macese, catina alba, coacaze negre). Marmelada se pastreaza la rece si in loc uscat.
Hipertensiune arteriala: se vor consuma crude 50-60 g de scoruse negre, de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea meselor principale( sau 50 ml suc de scoruse, de 3 ori/zi , timp de 1-1,5 luni). Pentru PREVENIREA aparitiei hipertensiunii este suficient sa consumam zilnic 10-12 g scoruse uscate, zilnic.
Atentionare: consumul de scoruse va fi limitat pentru bolnavii cu ulcer gastric si duodenal si la cei cu un grad ridicat de coagulare a sangelui.
Scorusele negre se pot pastra in ladite , la 0-5 grade C, pana la 3 luni.
Sorusul negru se inmulteste prin: seminte, marcote, butasi recoltati toamna si prin despartirea tufelor. Are frunze simple si flori albe/roz dispuse in corimbe. Numerosii lastari ai tufei se indeparteaza periodic(pot fi butasi). Rezistent la daunatori, rodeste bogat in conditii de umiditate si fertilitate de la 4-5 luni. Se dezvolta la lumina, rezista la ger, pretentii de umiditate in prima parte a verii( nu se planteaza in pante, teren nisipos sau mocirlos). Procurarea butasilor de la ocoalele silvice din Suceava, maramures, Bistrita, Neamt, Covasna, etc.
ARONIA(Chokeberry)-arbust din America de Nord
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu