joi, 31 ianuarie 2013

687. Vin si sirop de afine




1-  vinul  ;  se fierb 500 g de afine intr-un litru de vin rosu,  timp de 15 minute.  Se racoreste,  se flitreaza si se pune intr-o  sticla cu dop.

2-siropul  :  se amesteca 500 g de afine zdrobite,  cu 1 l de vin alb,  cu o lingurita de scortisoara,  cu 1-2 cuisoare si cu 100 g de miere.  Se macereaza timp de 8 zile,  se filtreaza si se pune in sticla  cu dop ,  inchisa ermetic.

In ambele variante se consuma,  inaintea meselor principale,  cate o lingura.

Produsele sunt antiseptice si bactericide,   actionand asupra infectiilor intestinale, insuficientei biliare si constipatiei. Vinul   este recomandat in diabet( hipoglicemiant puternic ) , ateroscleroza si pentru  imbunatatirea vederii nocturne.

Sursa:  revista  "Femeia de azi"

Scortisoara, cuisoarele, afinele sunt antioxidanti foarte puternici.

.DiscretFarma


luni, 28 ianuarie 2013

686. Vinul de pere




500 g de pere se taie in rondele si se pune la fiert intr-un litru de vin alb.Se fierbe pana ce lichidul scade la jumatate din cantitate.  Se raceste si se filtreaza.  Se bea dimineata o lingura pe stomacul gol.

Calitatile  si recomandarile :  vinul de pere este antiseptic, tonic si diuretic.  Este eficient in tratarea litiazei renale, retentiei de lichide (edeme),  diabet, celulita.
Aviz medical.

Sursa"  Femeia de azi"

DiscretFarma


sâmbătă, 26 ianuarie 2013

685. Remediu alimentar hepato-biliar




                    Cicoarea (Cichorium intybus )   are proprietati coleretice si colagoge.  Este folosita in cazul dischineziei biliare hipotona,  colici biliare,  hepatita cronica si acuta, constipatie.

Se poate utiliza sub forma de infuzie de frunze,  decoct din radacina sau sirop.

Sucul Codex :
-frunze de cicoare,  frunze de creson,  frunze de salata verde, frunze pe papadie,  se amesteca in parti egale ,  cate 60-120 g  pe zi din fiecare.  Se consuma 7-14 zile,   primavara.

Salata de primavara:  se amesteca frunze de cicoare cu spanac,  urzici,    salata verde si papadie.  Are efect tonifiant, depurativ, remineralizant.

Sursa:  "Medicina naturista" dr. Pavel Chirila.
Aviz medical.
Supradozarea poate produce greata ,  varsaturi si diaree.

DiscretFarma

 Radix Cichorium

vineri, 25 ianuarie 2013

684. Aliment remediu pentru boli de ficat si fiere




                                   Cartoful :  hranitor,  foarte digerabil,  antispastic.  Recomandat in litiaze biliare,  hepatita cronica,  hepatita acuta.  Modul de utilizare  :

*   100-300 ml de suc de cartofi,  consumat dimineata,  timp de 21 de zile,  recomandat in dischinezii biliare;

*  decoctul din cartofi fierti in coaja,  are proprietati alcalinizante si remineralizante si se poate folosi pentru diluarea sucurilor cu gust puternic(  urzica, spanac, ridiche );

*   bolnavii hepatici sau biliari ,  vor consuma salate de cartofi cruzi( razuiti )  sau cartofi partial  fierti in coaja,   un timp de 2-5 minute,   cu adaos de ulei de masline extravirgin.

Sursa:  selectie "  Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila

Aviz medical.


miercuri, 23 ianuarie 2013

683. Alimente benefice pentru boli hepatice




1-  Afinul  :  este un tonic hepatic ,  utilizat in starile post hepatita acuta,  si in hepatitele cronice.  Se consuma,   cate 350 g de fructe crude pe zi,  timp de 3-5 zile.

2-  Andivele  :  sunt tonice hepatice si biliare,  utilizate in caz de hipotonie colecistica. Se consuma sub forma de salate,   de 1-2 ori pe saptamana.

3-  Anghinare:  are un efect colagog,  recomandata in dischinezia biliara.  Se utilizeaza cura de suc de anghinare,  cate 25-50 ml,  in amestecul cu alte sucuri,    timp  de 14-21 de zile . Tratamentul  se fac de cateva ori pe an.

Sursa:  "Medicina naturista "  dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

DiscretFarma

luni, 21 ianuarie 2013

682. Aliment recomandat in boli renale




Urzica (urtica dioica)  :  diuretica, depurativa,  recomandata in litiaza urica, reumatism cronic degenerativ,  guta.

Sucul de urzca ,  50 ml poate fi adaugat in toate sucurile de legume sau fructe.
Frunzele de urzica crude,   se tin 15 minute in congelator si apoi se toaca in salate.
Pudra din frunze uscate de urzica se adauga la sfarsitul prepararii alimentelor,  cate 1 lingurita.
Sursa:  "Medicina naturista" dr. Pavel Chirila.

DiscretFarma


sâmbătă, 19 ianuarie 2013

681. Alimente remedii in boli de rinichi



1-  Telina  ;  se recomanda in guta si litiaza urica.  Se consuma sub forma cruda,  in salate,   inaintea meselor principale. Sau se consuma  sub forma de suc de telina,  cate 150 ml pe zi ,  timp de 15-20 de zile.

2-  Usturoiul  ;  este diuretic si antigutos,  recomandat in oligurie si edemele membrelor. Se consuma de preferinta crud,  seara,   in salate.  Pentru indepartarea mirosului neplacut se mesteca frunze crude de telina.

Tinctura de usturoi  ;  se zdrobesc 50 de grame de usturoi peste care se toarna alcool de 70 de grade.  Sticla se agita bine,   zilnic ,  si se lasa la macerat timp de 10 zile.  Se consuma in cure discontinue de 15 zile,  cate 10-15 picaturi, repartizate in 2 prize de cate 5-7 picaturi.

Sursa:   "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila

Aviz medical.

telina

vineri, 18 ianuarie 2013

680. Alimente cu efecte diuretice si depurative



1-  Salata verde  :  recomandata in guta si litiaza renala.  Se consuma minimum 150 g de salata cu ulei de masline si lamaie,  inainte de masa.

2-  Sfecla rosie:  ajuta la eliminarea fosfatilor din urina precum ,   in cazul nefritelor si a diatezei urice. Se consuma sub forma de sucuri combinate:  150 ml suc de sfecla rosie plus  250 ml suc de morcov plus  200 ml suc de castraveti.

3- Sparanghelul  : are rol depurativ si diuretic in cazul litiazei urinare si gutei.  Se foloseste sub forma de salate sau suc.  Este contraindicat in cistita si reumatism articular acut.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.
Aviz medical.

miercuri, 16 ianuarie 2013

679. Alimente recomandate in afectiuni renale



1-  Tomatele  :  diuretice,  laxative,  alcalinizante.  Timp de 30 de zile se consuma 100 ml suc de rosii impreuna cu 100 ml de suc de telina,  de 3 ori pe zi.

2-  Piersicile:  consumul de fructe crude are efect diuretic.  Sunt interzise in diabet.

3-  Prunele :  au efect diuretic.  Sunt interzise in diabet.

4-Orezul  :  consumul de orez are efect hipotensor si favorizeaza eliminarea ureei ,  in cazul insuficientei renale.
Cura Kempner  :  250 g de orez fiert  cu mere crude rase ;  este recomandata in azotemie.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila

.Aviz medical.

 suc de rosii cu telina

luni, 14 ianuarie 2013

678. Alimente diuretice si depurative




1- Parul ( Pyrus communis ) : fructele au efect diuretic, uricolitic, depurativ.  Se recomanda consumul de suc de pere si suc de mere in  :  litiaza urica,  reumatism cronic degenerativ si guta.

2-  Patrunjelul si Pastrarnacul:  recomandate in edeme, arterita si cardiopatie ischemica.
Se vor consuma zilnic cate 40 g de frunze ,  pentru absorbtia cantitatii zilnice de vitamina C ( adulti).

3-  Pepenele :
           - Pepenele verde este un diuretic puternic;
             -Pepenele galben este laxativ si diuretic..
Timp de 2-3 saptamani se poate inlocui o masa cu pepene  .  In cazul litiazei urice,   se fac zile de pepene,  in care se consuma la toate mesele ,  doar acest produs.

Sursa: " Medicina naturista" dr. Pavel Chirila.

Aviz medical.

            

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

677. Alimente cu efect diuretic




1-  Leusteanul  :  are efect diuretic si se utilizeaza in :  edeme cardiace,  edeme renale,  retnentii azotate.  Se foloseste intern sub forma de frunze sau din radacina(decoct,  tinctura, pulbere).

2-  Stevia (Rumex patientia)  ;  are efect diuretic si depurativ ( recomandata in reumatism cronic degenerativ,  guta ) .  Se consuma cruda in salate.

3- Marul  :  diuretic,  uricolitic,  depurativ  (recomandat in cazul  litiazei  urice).  Se consuma la cina :   mere rase, cu nuci,  branza proaspata de vaci,  alte fructe si miere.
In edemele cardiorenale,  hipertensiune arteriala si insuficienta renala se foloseste :  Dieta  KEMPNER:  250 G DE OREZ FIERT PLUS MERE RASE.

Sursa:  "  Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.

Aviz medical.




miercuri, 9 ianuarie 2013

676. Alimente diuretice



1-  Ciresele  :  sunt diuretice si depurative,  ,  recomandate in litiazele renale.  Se fac astfel de cure  :  zile de cirese si visine,  cate 0,5-1 kg pe zi,  o data sau de 2 ori pe saptamana.

2-Dovleacul  :  este diuretic,  utilizat in retentii hidrice,  1-2 kg de pulpa fiarta in lapte,  din care se face un erci gros,  care se poate aromatiza cu cimbru, tarhon,  mere, dar fara sare.

3-  Hreanul este diuretic utilizat in edeme si ascita.  se foloseste sub forma de tinctura,  macerat in lapte,  sirop sau vin tonic.
 Contraindicatii  :  pletorici, hemoroizi,  tulburari de ritm cardiac, sindroame hemoragipare.

Sursa:  Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.

Aviz medical.

marți, 8 ianuarie 2013

675. Dieta in afectiuni urinare




Alimente recomandate

1-  Castravetele  :  diuretic,  dizolvant al  acidul uric si al sarurilor  de acid uric,  recomandat in bolilor renale si in  calculoza renala.
Cel mai puternic dizolvant al calculilor renali este  :  200 ml suc din castravete,  plus 100 ml suc din ridiche neagra,  plus 10 g de miere.

2-  Cicoarea (Cichorium intybus)  :  este diuretic utilizat in infectii urinare.  Se recomanda consumul de salate combinate:   din frunze de cicoare , spanac, urzici.

3- Ceapa cruda :  diuretica ,  se recomanda in edeme cardiace si renale,  in oligurie.

4-  Prazul:  diuretic,  se consuma un decoct concentrat cu miere.

Sursa:   "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.
Aviz medical.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

674. Dieta in cazul infectiei urinare




Alimente diuretice

1-  Anghinarea:  25-30 ml de suc timp de 14-21 de zile ( diuretic )
2-   Bobul (Vicia )  :  decoct din 100 g de seminte   la 1 l de apa sau infuzie din flori de bob ( sedativ pentru colica renala,  cistita, prostatita )
3-  Agrisul  :  se fac cure de pana la 1 kg de fructe pe zi fara a manca nimic alt ceva( diuretic )
4-  Coacazul negru  .   diuretic care creste eliminarea de acid uric,  50-1000 g pe zi cu adaos de miere,  se consuma 3 zile fara alte alimente
6-  Cartoful  :  alcalinizant si diuretic,  se consuma copti in coaja saufierti 5-1o minute.
7-  Caise  :  fructele  proaspete sunt diuretice
 
Sursa:  "Medicina naturista "  dr. Pavel Chirila

Aviz medical.     

            

vineri, 4 ianuarie 2013

673. Dezintoxicarea corpului in infectia urinara.




a)     Se recomanda trecerea la un regim naturist standart de 80-100 %,   cu o zi pe saptamana repaus alimentar.  Pentru purificarile digestive,   se recomanda clisme cu ceai de coada calului.

b )  Se recomanda cure de diureza cu sucuri sau ceaiuri diuretice si cel putin 2-3 l de lichide pe zi.

c)  Se recomanda infasurarea in partii inferioare a corpului sau a partii  lombare,  cu decoct din paie de ovaz.  Aceste  infasurari se mentin cate o ora ,  se repeta la doua zile ,  in cure de 42 de infasurari.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.

Aviz medical.

miercuri, 2 ianuarie 2013

672. Infectia urinară -cura de diureza




 Prin crenoterapia pielonefritei ( diureza cu ape minerale ),  se urmareste sterilizarea cailor urinare,  iar prin efectele eutrofice pentru mucoasele inflamate,  cresterea rezistentei tractului urinar la infectii.  Astfel   se va modifica pH-ul urinar daca urina are o reactie acida,  in scopul evitarii conditiilor de precipitare secundara a cristalelor urinare( calculi renali/vezicali ).
Crenoterapia este contraindicata in  :  pilonefrita cronica complicata cu insuficienta renala  compensata cu retentie azotata peste 0,80 g la mie;  pielonefrita cronica hipertensiva cu valori TA peste 180 mm  Hg si TA min 110 mm Hg si este interzisa in glomerulonefritele cronice cu sindrom nefrotic,  hiprtensiune arteriala,  azotemie.
Numai cu aviz medicului se fac cure de ape minerale precum  :  Biborteni,  Buzias,  Zizin( ape carbogazoase bicarbonate mixte ),  Borsec,  Boholt( ape carbogazose simple ) sau Bodoc,  Malnas,  Tinca( ape alcaline carbogazoase ),  Caciulata 1 ( ape slab sulfuroase ).

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila
Aviz medical.