miercuri, 31 octombrie 2012

642. Hipomenoree




Caracterizare generala : scaderea in intensitate si durata a fluxului menstrual,  asociata uneori si cu cresterea intervalului intre menstre;  atrofia sau hipotrofia endometriala (prin chiuretaje traumatizante ),  dereglarea hipofizara-ovariana,  preclimaxul,  tulburarile functionale (conditii de stres )  si bolile endocrine sunt cauzele obisnuite .
 .
Fitoterapie

1- Amarantus caudatus  :  (motul curcanului ) Se utilizeaza infuzia din 5 g de planta ( doar partea aeriana a plantei ) in 250 ml de apa,  se bea o infuzie pe zi,  dimineata .  Sau TM-tinctura mama din partea aeriana,  cate 10 picaturi,  de 3 ori pe zi.

2- Angelica arhangelica (angelica )  :  actioneza prin furanocumarine si alti derivati cumarinici (ostal,  ostenal,  angelicina ).  Se utilizeaza TM ,  20 picaturi de 3 ori pe zi.

Sursa :  "Medicina naturista ",  dr. Pavel Chirila.
Aviz medical.

  Motul curcanului

luni, 29 octombrie 2012

641. Alimentatia in timpul alaptarii




Alimente care stimuleaza secretia lactata sunt  :

a)  mgdalele-6-12 bucati migdale sau lapte de migdale
b)  morcovul sub orice forma,  in plus are actiune trofica pe mucoase si este detoxifiant
c) graul :  100 g de grau germinat,  plus 6-10 migdale plus 200 g de mar ras,  consumat zilnis ,  stimuleaza lactatia,  remineralizeaza si creste componenta factorilor de aparare din lapte.
d)  lintea fiarta si preparata e)  gulia,  patrunjelul,  anghinarea.
Se recomanda pe perioada alaptarii,  un regim naturist in proportie de 60 %.

Alimente relativ contraindicate  :

ceapa, usturoi,  hrean,  condimente iuti sau foarte amare.
Oboseala si stresul pot fi un factor favorizant al opririi secretiei lactate.
Sursa:   "  Medicina naturista"  , dr. Pavel Chirila

vineri, 26 octombrie 2012

640. Dezintoxicarea organismului in esecul alaptarii




1-  Bai de trunchi sau de sezut cu frictiuni,   conform modelului lui Kuhne  :  cu un rulou din panza de bumbac sau canepa ,  umezit cu apa rece (15-20 grade ),  se freaca abdomenul inferior de la ombilic spre parul pubian,  intotdeauna numai se SUS IN JOS ,  timp de 5-10 minute.  Dupa cateva zile este posibil sa apara in zona,  un eritem local au mici pustule.  Se repeta timp de 30 de zile.
2- Zilnic,  dimineara se beau 200 ml de suc de morcovi.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

639. Esecul alaptarii materne



Homeopatie

1 Sepia-   Remediu pentru sani cu fisuri intinse si profunde,  foarte dureroase ,  la femeile care alapteaza;  ele au o  durere constanta in regiunea lombo-sacrata.

2-  Silicea-  Remediu indicat in cazul in care mama are sanii durerosi, sani   reci,  sani foarte tari,    iar copilul refuza sanul  sau accepta  cu dificultate  sa suga  si apoi  vomita laptele.  De asemenea  ,   se constata   slabirea progresiva a mamei,   desi se alimenteaza bine.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr>  Pavel Chirila.
 Tratamentul va fi prescris de catre medicul homeopat.

miercuri, 24 octombrie 2012

638. Insuficienta secretiei lactate dupa sarcina dificila




Homeopatie

1-Phosphoric acidum -se recomanda mamelor extrem de epuizate,  dupa o sarcina dificila si cu  un travaliu cu pierderi mari de sange,  care determina lipsa sau sau insuficienta lactatiei.

2-Pulsatilla--indicat la mamele cu psihic schimbator ,  mame  care plang foarte usor,  cu frisoane mai ales intr-o camera calda,  sani cu volum mult crescut,  cu diminuarea secretiei lactate.

Sursa:  "Medicina naturista"  Dr.  Pavel Chirila.
Tratamentul va fi prescris de catre medicul homeopat.

luni, 22 octombrie 2012

637. Secretie lactata insuficienta mame hiperemotive, mame cu depresii accentuate




Homeopatie

1-  Ignatia-  remediu indicat femeilor hiperemotive,  la care calitatea laptelui este nepotrivita,   din acest motiv.


2-  Lachesis-  remediu indicat cu predilectie mamelor ,   cu o stare depresiva accentuata, din care  cauza laptele devine nepotrivit   si copilul il refuza.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.
Tratamentul va fi prescris de medicul homeopat.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

636. Reducere nedorita a secretiei lactate




Homeopatie

1-Croton tiglium-se recomanda mamelor care,  in timp ce copilul suge,  au dureri iradiate de la mamelon la omoplat;  exista senzatia ca sanul este tras spre spate de un fir;  mama are prurit cutanat.

2-Graphites-indicat la femei obeze,  constipate,  cu eczeme peribucale labiale;  sani mari si indurati,  fisuri si secretii mamelonare,  cu formare de cruste.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.
Tratamentul va fi prescris de medicul homeopat.

joi, 18 octombrie 2012

635. Insuficienta secretiei lactate




Homeopatie

1-Causticum-indicat la mamele la care scade lactatia prin epuizare in urma nasterilor dificile,  suprasolicitare nervoasa;  femei cu stare de anxietate si depresie accentuata.

2- Chamomilla- remediu indicat in cazul in care s-a intrerupt lactatia dupa un acces de manie,  de suparare;  sanii durerosi si ,mameloane foarte sensibile la atingere.

Sursa:  "Medicina naturista "  dr. Pavel Chirila.
Tratamentul va fi prescris de medicul  homeopat.

miercuri, 17 octombrie 2012

634. Secretie lactata insuficienta




Homeopatia

1-Agaricus-remediu indicat femeilor cu dureri lancinante in mamelon,  care este rosu si fisurat;  pacienta are senzatia de cadere a organelor in micul bazin,  semnul caracteristic este agitatia constanta a capului.

2- Calcarea carbonica-remediu indicat femeilor obeze,  blonde,  limfatice,  cu menstre prelungite si abundente,  la care dupa nasdtere sanii devin durerosi si diminuaeza lactatia.

Sursa  :  "Medicina naturista "  ,  dr. Pavel Chirila.
Tratamentul este dat de medicul homeopat.



marți, 16 octombrie 2012

633. Secretie lactata insuficienta / 2




Fitoterapie

1- Galium verum ( sanziene, Gaillet jaune)   : indicat de traditia populara.  Se utilizeaza florile;  modul de administrare  :  infuzie din 5 g de planta la 300 ml de apa.  Administrare interna ,  doua infuzii zilnic.

2- Pimpinella anisum (Anason, Anis vert)  :  uleiul volatil ( prin anetol,  metilcavicol etc ) creste  secretia lactata,  salivara,  pancreatica,  intestinala, gastrica etc.  Se utilizeaza intern,  fie sub forma de pulbere,  cate 1 g de 3 ori pe zi,  fie sub forma de infuzie din 5 g de planta la 250 ml de apa;  inern cate o infuzie zilnic.

Sursa:  "Medicina naturista"  dr. Pavel Chirila.

Aviz medical.



Sanziene

luni, 15 octombrie 2012

632. Secretie lactata insuficienta ( hipogalactia )




Caracterizare generala  :  secretia lactata poate fi scazuta din diferite cauze  :  travaliu dificil sau traumatizant,  conditii de stres sau suprasolicitare,  tulburari endocrine.

Fitoterapie

1- Foeniculum vulgare(   Fenicul )  :  actiunea favorabila se datoreaza componentelor uleiului volatil (anetol,  limonen, etc ).  Se utilizeaza fructele;  modul de administrare  :  infuzie din 3 g de pulbere de fructe la 300 ml de apa.;  administrare interna ,  o infuzie zilnic.  Este contraindicat in boala ulceroasa.

2- Galega officinalis ( Ciumarea,) .  Se utilizeaza intreaga planta sau,   numai partea aeriana;  modul de administrare  :  infuzie din 5 g de planta la 300 ml de  apa.    Se adminisreaza intern,  cate  o  infuzie zilnic.

Sursa:"  Medicina naturista " , autor, dr. Pavel Chirila

Aviz medical.

  Ciumarea

sâmbătă, 13 octombrie 2012

631. Fizioterapia in tratarea hipertiroidiei /2



 Tratamentul curativ include fizioterapia  sedativa,  care se aplica in primele 2 stadii ale bolii.  Se pot utiliza baile caldute cu bule de aer,  sau  baile cu  bule de CO2 ,  sau cu extract de brad ,  la temperatura de 36 de grade celsius.; sau aplicarea de  dusuri in ploaie,  comprese cu efect  stimulant la gambe,  iono-galvanizarile cu Sulfat de Magneziu si galvanizarile  tiroidei.  Pe langa efectul sedativ al bailor cu CO2,  sunt indicate si baile radonice (Mofetele ),  in concentratie de 500 U.M.
Contraindicatiile pentru climato-balneo-fizioterapie ,  sunt stadiile 3 si 4,  boala Basedow-Graves, adenomul toxic al tiroidei si gusa hiper-tiroidizata.

Sursa:  Medicina naturista, dr. Pavel Chirila.

Aviz medical obligatoriu.

 Covasna, Bai radonice(mofete)

630. Balneofizioterapia in hipertiroidie /1




Climatoterapia de altitudine prin temperatura mai scazuta,  prin prezenta ionilor negativi din atmosfera si al ozonului,  este indicata in stadiul neurogen sau nevrotic,  in care predomina perturbarea mecanisnului cortical si subcortical ca si in stadiul neurohormonal in care mecanismele de reglare central nervoasa din stadiul neurogen ,  se interfereaza cu cresterea titrului hormonilor tireotrop si tiroidieni.
Bolnavii pot beneficia de statiunile  : Borsec-880 m altitudine,  Vatra Dornei-800 m,  Tusnad,  Busteni,  Sinaia,  Stana de Vale,  Predeal,  Paltinis,  Valcele, Balvanyos.

Sursa:  Medicina Naturista, Dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

  Baile Tusnad

vineri, 12 octombrie 2012

629. Homeopatia in tratarea hipertiroidiei




1-Lycopus virginicus- remediu pentru hipertrofia tiroidiana;  palpitatii;  senzatie de constrictie precordiala;  agravare la decubit lateral stang si la miscare.

2 - Natrum muriaticum-remediu pentru bolnavul care mananca mult,  are apetit crescut;  dar nu se ingrasa;  bolnavul  doreste sare si apa; manifestarea  bolii   se agraveaza pe litoralul marin ;  senzatia ca globii oculari sunt voluminosi.

Sursa:  Medicina naturista, dr. Pavel Chirila.
Tratamentul va fi prescris de medicul homeopat.

joi, 11 octombrie 2012

628. Hipertiroidia tratata homeopatic




1- Belladonna- remediu pentru pupile dilatate; nervozitate, congestia fetei; tremuraturi ale extremitatilor;  palpitatii;  senzatie de batai,  de pulsatii la tiroida si carotide.

2- Calcarea iodata- remediu pentru apetit crescut;  intoleranta la caldura;  dorinta de aer racoros.

 3- Ferrum sulfuricum -eretism cardio-vascular;  valuri de caldura congestive.

Sursa:  Medicina naturista, dr. Pavel Chirila

Tratamentul va fi prescris de medicul homeopat.

luni, 8 octombrie 2012

627. Hipertiroidia



Caracterizare generala :  hiperfunctia tiroidiana este caracterizata prin slabire,  tremuraturi, tahicardie,  palpitatii, exoftalmie, nervozitate:    obiectiv poate exista gusa, nodul tiroidian,  sau conformatie tiroidiana normala,  patogenic exista o hiperfunctie hipotalamica hipofizara prin hormonul tireotrop.

Fitoterapie

1- Crataegus oxyacantha( paducel )  :  este indicat  ca tratament simptomatic pentru a calma tulburarile cardiace asociate (palpitatii,  algii precordiale,  accese de hipertensiune ).  Se utilizeaza florile, frunzele, fructele,  modul de administrare ;  TM -tinctura mama,  cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.

2- Valeriana officinalis (valeriana )  ;  este indicat ca tratament simptomatic pentru corectarea tulburarilor neurovegetative.  Se utilizeaza radacina,  tinctura mama, cate 10 icaturi de 3 ori pe zi.

Sursa:  Medicina Naturista, dr. Pavel Chirila.
Aviz medical.


sâmbătă, 6 octombrie 2012

626. Dietoterapia in hipertensiune




1.  Dezintoxicarile

Cele mai importante dezintoxicari se fac prin Repausul  Alimentar Absolut si "zile de descarcare  ".  Cei ce nu pot suporta RAA, il pot inlocui cu zile de fructe sau sucuri .

2.   Alimente remedii

a)   Alimente sedative :  salata verde, alune de padure, mere, miere, lactate
b)  Alimente diuretice :  penene, castravete, lamaie, sparanghel
c)  Alimente tonice cardiace  :  afine, coacaze negre, fragi, lamaie, pere, mere, struguri,  piersici, caise, zmeura,  ceapa, usturoi, hrean, varza, spanac, sparanghel, andive, tomate, linte,  orz, ovaz, grau, mei, hrisca(cerealele fierte sau incoltite),  soia, linte.

3.  Alimente interzise

---carnea(se poate inlocui cu peste slab, nuci, ciuperci branza slaba ),  mezeluri,  afumaturi, branzeturi gease(fermentate, sarate ), maxim 1-2 oua pe saptamana.

-- zaharul sub orice forma, dulciurile
--fainoasele, painea alba, aluaturi, prajituri
--mancarea gatita cu sosuri se va inlocui cu salate
---interdictia de sare este absoluta( se inlocuieste cu ierburi arimate)
-cafea, ciocolata,  alcool, tutun

4) Regim alimentar naturist 80-100%  pe perioade foarte lungi sau toata viata.

5.  Ceaiul din FLORI DE  PADUCEL.

Zilnic 1-3 cani

Sursa:  Medicina Naturista Dr. Pavel Chirila
Aviz medical.


vineri, 5 octombrie 2012

626. Homeopatia in tratamentul hipertensiunii (3)


1) Nux vomica -  remediu pentru tipul constitutional autointoxicat, care face pusee de tensiune si diferite tulburari dupa excese alimentare.
2)  Plumbum-remediu pentru un bolnav cu o considerabila stare de slabiciune,  tremuraturi,  pareze si paralizii,  constipatie rebela ( la 6-10 zile ), albuminurie.

3)  Viscum album-remediu indicat la bolnavii hipertensivi cu insuficienta cardiaca si /  sau insuficienta renala.

Sursa;  medicina naturista , autor dr. Pavel Chirila.

Tratamentul va fi recomandat de catre  medicul homeopat.

625. Tratamentul homeopatic al hipertensiunii (2)




1)   Gelsemium- remediu indicat in cresterile bruste    de hipertensiune care sunt  declansate de emotii negative;  stari de slabiciune,  tremuraturi,  palpitatii la cea mai mica miscare.

.2)  Glonion-remediu indicat in puseele de hipertensiune insotite de fenomene congestive.

3)   Lachesis- remediu indicat indeosebi in hipertensiunea care debuteaza la menopauza.

Sursa:  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila.

Tratamentul va fi prescris de catre  medicul homeopat. 

miercuri, 3 octombrie 2012

624. Tratament homeopatic al hipertensiunii (1)




 1) Aconitum-remediu cu utilizare in paroxismele tensionale;  utilizat cand bolnavul are palpitatii violente si anxietate.

2)  Aurum-remediu indicat in puseele de hipertensiune,  care trezesc brusc ,   noaptea,   bolnavul,  cu palpitatii violente.

3)  Baryta carbonica-remediu de fond al hipertensiunii arteriale;  se indica si la bolnavii cu insuficienta cardiaca,  tulburari de ritm,  azotemie usor crescuta,  si  tendinta la spasme musculare.

Medicul homeopat va stabili tratamentul.
Sursa:  Medicina naturista dr. Pavel Chirila.

marți, 2 octombrie 2012

623. Hipertensiune asociata cu insomnie




Fitoterapie

1) Tilia tomentosa (tei )  :  componentele uleiului volatil actioneaza prn efectul neurosedativ;  este mai indicat la bolnavii hipertensivi cu insomnie.  Se utilizeaza inflorescentele,  macerat glicerinat,  D1,  cate 20 de picaturi pe zi ,   seara.

2)  Viscum album (vasc)  :  principiile active sunt saponozidele triterpenice,  derivatii de colina si viscotoxine care au efecte hipotensoare .  Este indicat NUMAI vascul ce paraziteaza rosaceele ( marul, parul ,  ciresul,  prunul ).  Vascul este indicat in cazurile de HTA cu rezistenta la alte remedii vegetale.  Se utilizeaza ramurile tinere;  se prepara un MACERAT LA RECE  timp de 8 ore,  din 5g de planta la 250 ml de apa,  aceasta cantitate se ia in doua prize,  dimineata si seara.  Se mai poate utiliza si ca TM-tinctura mama,  cate 10 picaturi de 3 ori pe zi.
Atentie,  nu se ia un timp indelungat deoarece poate fi toxic !

Sursa:  Medicina naturista dr.  Pavel Chirila.
 
Aviz medical obligatoriu.

  tei