joi, 31 mai 2012

558. Dismenoree , palpitatii, insomnie, crampe uterine


Fitoterapie
1) Valeriana officinalis( Valeriana ) are actiune antispastica si sedativa si se indica in dismenoree si simptome neurovegetative asociate( nervozitate, palpitatii, insomnie, senzatii de nod in gat, crize de plans), manifestate in timpul menstrei. De utilizeaza radacina plantei, 5g de pulbere de radacina de 3 ori pe zi.
2) Potentilla anserina ( Coada racului), are actiune antispastica asupra musculaturii uterine si intestinale, se indica bolnavelor cu dureri colicative sau crampoide in timpul menstrei. Se utilizeaza partea aeriana care se recolteaza in timpul infloririi. Se utilizeaza tinctura mama(TM), cate 10 picaturi de 3 ori pe zi.
3) Rubus idaeus (Zmeur) are actiune relaxanta asupra musculaturii uterine. Se utilizeaza frunzele tinere. Modul de administrare : macerat glicerinat, D1 (dilutie), cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi.
4) Salix alba (Salcie ), nervozitate sare efect antialgic si sedativ, se indica in cazurile de insomnie in timpul menstrei. Se utilizeaza scoarta. Modul de administrare sub forma de tinctura (TM), cate 25 de picaturi de 3 ori pe zi.
Sursa: Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila si colaboratorii
Aviz medical.
 zmeur, imagine google

marți, 29 mai 2012

557 Dureri menstruale si nervozitate


Dismenoree

Fitoterapie

1)  Hypericum perforatum (sunatoarea ) are actiune antispastica,  antiinflamatoare,  se utilizeaza tulpinile  cu flori.  Modul de administrare:  macerat din 10 g de planta la 250 ml de apa rece,  timp de 8 ore.  Se administreaza intern pe parcursul unei zile.
Sau sub forma de  infuzie din 5 g de planta la 250 ml de apa,  se utilizeaza intern pe parcursul zilei.
Sau sub forma de tinctura (TM),  cate 10 picaturi de 3 ori pe zi.


2)  Inula helenium (iarba mare) are efecte antiinflamatoare si diuretice.  Se utilizeaza in caz de dismenoree,  la bolnavele care fac o usoara retentie hidrica in timpul menstrei.  Se administreaza sub forma de  tinctura (TM),  cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.

3)  Melissa officinalis(roinita ) are actiune antispastica si sedativa.  Se administreaza sub forma de tinctura (TM), cate 15 picaturi ,  de 3 ori pe zi.
Sursa:  Medicina naturista, autor dr, Pavel Chirila & colaboratorii.
Aviz medical.

 Iarba mare, imagine google

luni, 28 mai 2012

556. Dismenoree


Dureri in timpul menstruatiei; durerile pot precede cu cateva zile menstruatia; pot fi locazalizate in hipogastru (in partea de jos a abdomenului) sau in regiunea lombara (in regiunea salelor); adeseori sunt insotite si de alte simptome si semne (nervozitate, migrene, astenii).

Fitoterapie

1 )  Alchemilla vulgaris (pretisoara, brumarie, pleasca ),  se utilizeaza pentru dismenoree si menoragie prelungita.  Se utilizeaza partea aeriana a plantei.  Se face o infuzie din 5g de planta la 250 ml de apa.  Acesta cantitate se bea pe parcursul zilei.

2 )  Artemisia vulgaris (pelinarita,  pelinul negru ) are efect emenogog ( pentru bolnave cu dismenoree si oligomenoree ).  Se utilizeaza varfurile inflorite.  Modul de administrare  ; infuzie din 5 g la 500 ml de apa.  Se itilizeaza intern ,  cate 200 ml pe zi numai in timpul menstrei.

3)  Equisetum arvense (coada calului ) are actiune hemostatica,  se utilizeaza in menometroragie asociata cu anemie.  Se utilizeaza partea aeriana.  Modul de dministrare  :  infuzie din 5 g de planta la 250 ml de apa.  Se administreaza intern pe parcursul zilei (sau 1g de  pulbere de 3 ori pe zi ).

Sursa ;  Medicina naturista, autor :  dr. Pavel Chirila & colaboratorii.
Aviz medical.

 Alchemila vulgaris

duminică, 27 mai 2012

555. Disgravidia






            Fitoterapia


Cnicus benedictus  (Schinel )  se utilizeaza partea aeriana a plantei, sub forma de tinctura (TM-tinctura mama),  cate 10 picaturi de 3 ori pe zi sau,   infuzie din 5 g de planta la 250 ml de apa,  in trei reprize inainte de masa.


Dietoterapie


 A.       Dietoterapie simptomatica:  antivomitive naturale:


1)   Afine crude sau decoct
2)  Gutui crude sau compot
3)  Suc de mere  plus  suc de castravete
4)  Decoct de dovleac, marar sau varza
5 ) Orice suc natural (stors  acasa  ) in cantitatea dorita de gravida.  
6)  Se respecta dorinta gravidei pentru anumite alimente echilibrante-pofte.


 B.       Dietoterapia de fond


Regim naturist bland, 60 %, baza fiind cerealele combinate,  ca baza a regimului ,  mineralele si vitaminele .
Sursa , Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila si colaboratorii.
Avizul medical este obligatoriu.

 Schinel, imagine google

joi, 24 mai 2012

554. Colecistita




Fitoterapie

1) Rosmarinus officinalis (Rozmarin ),  este coleretic si bacteriostatic.  Se utilizeaza planta intreaga sub forma de tinctura (TM-tinctura mama),  cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.

2)  Saponaria officinalis (sapunarita),  principiile active au o actiune bactericida si de stimulare a secretiilor glandelor.  Se utilizeaza radacina,  se face un macerat la rece timp de 8 ore ,  din5 g pulbere de radacina la 250 ml de apa rece.  Se utilizeaza intern.

3)  Zea mays (porumb),  se utilizeaza stigmatele( matasea porumbului),  infuzie din 10 g de matase de porumb,  la 50 ml de apa.  Se utilizeaza aceasta cantitate intr-o zi.

Sursa :  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii.

 Rozmarin, imagine google

marți, 22 mai 2012

553. Colecistita




Caracterizare  generala  :  este o afectiune infectioasa acuta sau cronica a vezicii biliare;  de obicei exista si un grad de inflamatie a cailor biliare.

Fitoterapie

1)  Berberis vulgaris(dracila )-are actiune antispastica,  antibacteriana.  Se utilizeaza scoarta,  se face un decoct din 5 g la 300 ml de apa.  Acest decoct se administreaza cu o ora inaintea mesei de pranz.


2)  Fragaria vesper (fragii de padure ),  se utilizeaza in formele febrile.  Se utilizeaza tulpini si frunze,  infuzie,  intern cate 500 ml pe zi.

Sursa:  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii.

 Dracila, imagine google

luni, 21 mai 2012

552. Climacteriu



Fitoterapie

1)  Hypericum perforatum(Sunatoare)-se utilizeaza la bolnavele cu crize migrenoase conditionate de menstra.  Se utilizeaza infuzie din 5 g de planta la 250 ml de apa.

2)  Mellilotus officinalis (Sulfina-mélilot jaune ),  are o actiune de fluidificare a sangelui,  daca fluxul se opreste brusc si dureaza putin.  . Se utilizeaza florile din care se prepara o tinctura mama(TM),  din care se iau 5 picaturi pe zi.

3) Vitis vinifera  (Vita de vie),  se indica in meno-metroragii,  se utilizeaza decoctul din frunze,  50 g la 1 l de apa.  Se administreaza cate 500 ml pe zi.

Sursa:  Medicina naturista, autor dr Pavel Chirila & colaboratorii.
Aviz medical.

 Sulfina, imagine google

vineri, 18 mai 2012

551. Climacteriu


Climacteriu

Neregularitatea ciclului ,menstrual ( pana la incetarea definitiva a acestuia),  valuri de caldura, transpiratii,  insomnii,  nervozitate,  senzatia de nod in gat,  precipitarea unor afectiuni ca ( hipertensiune arteriala,  nevroze, obezitate).

Fitoterapie

1)  Achillea millefolium ( coada soricelului ),  se utilizeaza varfurile inflorile,  se face o infuzie din 2 g de planta la 200 ml de apa.  Se utilizeaza in meno-metroragiile in perioada instalarii climacteriului.
2)  Capsella bursa-pastoris (Traista-ciobanului)  ,  utilizata in meno-metroragiile din perioada de instalare a climacteriului.  Se utilizeaza partea aeriana in timpul infloririi,  din care se prepara o tinctura mama   ( TM ),  se administreaza 10 picaturi  de 3 ori pe zi
3)  Crataegus oxycantha (paducel),  se utilizeaza frunzele si florile.  Se administreaza o infuzie din 20 g la 1 litru de apa din care se beau 500 ml pe zi ,  timp de 20 de zile pe luna si aceeasi perioada se iea 30 de picaturi pe zi,  seara.
Sursa:  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii
Aviz medical.

 flori  si frunze de paducel, imagine google

miercuri, 16 mai 2012

550. Alimentatia in ciroza hepatica





Alimente interzise   ;  carne grasa, vanat,  viscere,  conserve,  conserve de carne,  branzeturi fermentate,  branza grasa, branza topita,  oua prajite sau fierte tari,  grasimile animale,  painea proaspata,  fainoasele,  legumele uscate,  legumele bogate in celuloza,  fructele oleaginoase (alune, nuci, seminte), fructele cu coaja,  dulciuri concentrate,  ciocolata, produse de cofetarie, produse de patiserie sau aluaturi, creme grase, torturi, cacao, cafea, alcool,  grasime prajite, supe grase, rantasuri, condimente iuti (piper, ardei iute, mustar,   otet).

Alimente permise  :  carnea slaba de pui, peste alb slab( salau, stiuca, biban, dorada, merluciu),  branza de vaci slaba, iaurt, lapte, oua crude, grasimi animale si vegetale foarte proaspete si in cantitati mici, fructe cu celuloza putina si foarte bine coapte, condimente aromatice(patrunjel, marar, leusteananason, tarhon, chimion, frunze de telina).

Alimente  care stimuleaza functia hepatica  :   cicoare, papadie, anghinare, spanac, fasole verde, vinete, tomate, usturoi, ceapa, praz, ridiche, agrise, mere, gutui, lamai, cirese, visine, coacaze, fragi, capsuni, pepene verde si galben condimente aromatice verzi.



Dietoterapia de fond  :  trecerea la un regim naturist in proportie de   80-90 % din alimente reprezentat de cereale,   se va face treptat,  in prima perioada se vor consuma cantitati progresive de cereale integrale foarte bine fierte,  amestecate cu morcov fiert.

Sursa:  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

 imagine google

marți, 15 mai 2012

549. Dietoterapia simptomatica in ciroza




a) Aplicatii cu frunze de varza pe abdomen si pe hipocondrul drept.        Intern  ;  se consuma  la o masa,  varza cruda rasa + condimente+ ulei vegetal.  Pentru marirea diurezei se poate consuma si  200 ml suc de varza ( dar produce flatulenta).

b)  Aplicatii de ridichi rase pe abdomen,  pentru1-2 ore,  cu pauze de 6-8 ore intre aplicatii.

c)  In ascita  : se consuma de 5-6 ori pe zi tartine cu putin unt si ceapa rasa,  in plus se beau sucuri diuretice( de castraveti, struguri, pepene verde,  ultimele 2 interzise in diabet).

Sursa:  Medicina naturista, dr. Pavel Chirila
Aviz medical

 imagine google

duminică, 13 mai 2012

548. Ciroza hepatica


 Dezintoxicarea
                                                                                                         

a)  Purificari digestive :  clisme si zile de sucuri.

Exista bolnavi care nu suporta de la inceput cantitatile prescrise.  In acest caz sucurile vor fi administrate,   crescand progresiv cantitatea.  Pe masura ce trece timpul si a obtinerii dezintoxicarii prin regim naturist,  sucurile devin mai usor suportabile.

b) Zile cand se consuma numai fructe  :  pepene verde, prune,  visine, cirese, struguri( atentie la diabet)

c)  Sucurile de legume  :

-290 ml morcov + 90 sfecla rosie+ 90 ml castraveti
-350 ml morcovi+ 150 ml castraveti
-400 ml mere+ 100 ml morcov+ papadie, urzica,  salata, ridiche( cate putin din fiecare)

Sursa:  Medicina Naturista , autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii
Aviz medical.

Comandati   3 X SUIFAN  ,  de la Discretfarma.

          IMAGINE GOOGLE

sâmbătă, 12 mai 2012

547. Ciroza hepatica




Fitoterapie

1)  Cynaria scolymus  (Anghinarea );  se folosesc frunzele din care se prepara o tinctura mama  (TM), se administreaza ,  cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi;

2)  Gentiana lutaea  ( Familia Gentianaceae) (Ghintura galbena);  se utilizeaza rizomii cu radacini,  se administreaza cate 5 picaturi de tinctura mama  (TM),  inaintea celor 2 mese principale,  in total 10 picaturi pe zi.

Sursa:  Medicina naturista DR. Pavel Chirila & colaboratorii
Aviz medical.

Comandati  MARATON FORTE 20  ,   de la Discretfarma.

         Ghintura galbena, imagine google

546. Cicatrice




Este o proliferare benigna a tesutului  care provoaca dureri,  senzatia de tractiune,  disconfort local si aspect inestetic.

Fitoterapie
1)  Agrimonia eupatoria ( Turita mare, Leusteanul muntelui)   ;  de la care se utilizeaza partile aeriene,  care se recolteaza la inceputul infloririi,  fara tulpina lignificata  sau fructe.  Modul de utilizare  :  spalaturi si badijonari ale plagilor cu solutie din 10 ml de tinctura(Tinctura Mama),  la 200 ml de solutie izotona sterila.

2)  Arnica montana(Arnica),  se recomanda in sindroame postraumatice.  Modul de administrare   :  se utilizeaza florile,  din care se extrage tincura (Tinctura Mama),  din care se utilizeaza  intern,  10-15 picaturi pe zi.( interzis gravidelor !).
Rezultate bune se obtin si cu homeoterapie.
Aviz medical.
Sursa:  Medicina naturista dr.Pavel Chirila & colaboratorii

Comandati  SUPER POTENTA de la Discretfarma.

      TURITA MARE, imagine google

joi, 10 mai 2012

545. Cervicita-spalaturi vaginale




1)  Spalaturi vaginale

a)  se face un decoct ,  din 2 linguri de seminte de patrunjel,  la 100 ml de apa,  1-2 spalaturi  pe zi.
b)  se face un decoct din 1 gutuie la 12 l de apa,  1-2 spalaturi /zi

2) Dietoterapie

a)  regim alimentar 60--80 % hrana vie,  neprelucrata la foc
b) se beau dimineata sucurile:
        -290 ml  suc de morcov + 170 ml suc de  spanac;  sau
        -250 ml suc de  morcov + 140 ml suc de  telina +60 ml suc de patrunjel verde + 90 ml  suc de spanac

3) Masuri igienice

a)  Igiena locala

b) combaterea constipatiei
Sursa  :  Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila
Aviz medical.

Comandati  CREMA IGIENA INTIMA,  de la Discretfarma

          IMAGINE GOOGLE

miercuri, 9 mai 2012

544. Cervicita




Caracterizare generala  ;  leziune inflamatorie a colului uterin,  caracterizata prin dureri,  leucoree ( uneori sangvinolenta ) ,  aparuta la o multipara sau dupa traumatisme obstreticale.

 Fitoterapia

1 )  Calendula officinalis (galbenelele ) este un cicatrizant pe mucoase si bacteriostatic pentru un numar mare de germeni gram-pozitivi.  Se ulilizeaza florile.
Modul de administrare  :  se pun 20 de picaturi de TM (tinctiura mama ) de galbenele ,  in de infuzie de musetel (Matricaria chamomilla),  infuzie preparata din 10 g de flori la 100 ml de apa.
D S  :  se fac 1-2 spalaturi vaginale pe zi.

2)  Padus racemosa (malin alb) cerisier des oiseaux  ,  se utilizeaza scoarta,  se face un decoct din 50 g de scoarta la 1000 ml de apa.
Ds.;  1-2 spalaturi vaginale pe zi . Atentionare: parti toxice ale plantei  : prunasina,prulaurasina si amigdalina
Aviz medical obligatoriu.

Sursa:  Medicina naturala, autor Dr. Pavel Chirila& colaboratorii.

Comandati  AMOR SEXAMIN  ,   de la Discretfarma.

  imagine google

marți, 8 mai 2012

543. Cardiopatia ischemica / 2


Alimente permise si interzise in cardiopatia ischemica

Alimente interzise

Paine alba,  aluaturi,  dulciuri concentrate,  zahar,  carne(cu excepetia carnii de pasare si a pestelui)  ,  pestele foarte gras,  grasimi animale,  ciocolata, cafeaua,  alcoolul,  tutunul.  Ouale ,  cate 1-2 pe saptamana,  crude sau fierte moi.

Alimente permise-cu efecte benefice

a) Fructe  :  afine, coacaze negre,  fragi, zmeura,   lamaie,  pere,  mere, struguri,  piersici, caise;
b)  Legume  :  usturoi,  ceapa, hrean,   varza,  spanac,  sparanghel,  andive,  tomate,  linte;
c)  Cereale  ;  secara, orz,  grau,  mei,  hrisca(fierte dar si mai bine incoltite)
d)  Leguminoase:  soia (boabe) si linte.

Aceste alimente se vor consuma in cure de 2-5 saptamani,   in care predomina unul din alimente,  preparat in moduri cat mai variate,  fara a uita de procentul de 80% hrana nepreparata la foc,   pe perioade lungi 1-2 luni pana la 2-3 ani.
Aviz medical.
Sursa :   Medicina naturista, autor dr. Pavel Chirila si colaboratorii

Comandati  CREMA LARGER,   de la Discretfarma.

         IMAGINE GOOGLE

duminică, 6 mai 2012

541. Cardiopatia ischemica / 1




Cauze  :  excesul de grasimi animale,  carnea de porc, dulciurile rafinate,   creale rafinate(faina alba).  Riscul aparitiei bolii este crescut de stres si de alimentatia saraca in legume, fructe, cereale.
O consecinta este infarctul miocardic acut.

In     INFARCTUL MIOCARDIC ACUT se recomanda:

- 14-16 zile de repaus la pat
-In primele 1-3 zile se recomanda o dieta hidrica formata din 1, 5 l/zi din lichide bogate biologice:  suc de mere,  morcovi, spanac;  decocturi de cereale  :  secara,  ovaz,  grau sau limonade indulcite cu miere.
-Reluarea alimentatiei se face treptat,  cu legume fierte si pasate, fructe coapte in cuptor, cereale bine fierte.
Regimul va fi hipo-caloric, fara sare, normoglucidic.
Dupa 14 zile se trece treptat, la o alimentatie cu 50-60% alimente netratate termic si restul alimente fierte.  Sucurile se mentin cel putin inca 42 zile in cantitate de 0,5-1 l / zi.  In primele 14 zile exista interdictie totala la sare,  apoi sare in cantitati foarte mici.

In    CARDIOPATIA ISCHEMICA
                                                                         
 Se recomanda o dieta de fond de cel putin 80% alimente neprelucrate termic, o perioada lunga de 1 luna pana la 2-3 ani.

Sursa:  Medicina naturista,  autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii

Comandati  Mr. Big de la Discretfarma.

 boabe de secara, imagine google



       

sâmbătă, 5 mai 2012

540. Bai locale pentru dureri articulare




1)  Extractul alcoolic din flori de Sambucus ebulus(soc)   are efect antinevralgic.        Decoctul  ;  se fierb 10 minute,  300 g de flori de soc in 5 l de apa.  Ds.   aceast decoct  este folosit extern,   pentru o baie de 15-20 de minute.

2) Reteta G. Bujoreanu,  V. Voiculescu
Rp.
Se amesteca  200g de Avena sativa(Ovaz),  200 g de Hordeum vulgare (orz),  200 g de Secale cereale (secara),  200 g de Triticum aestivum (grau) si 200 g de Zea mais (porumb). Se  fierbe  acest amestec de seminte,   in 5 l de apa.  In aceasta apa se fierb timp de 5 minute,  300 g din amestecul in parti egale de  :
Rp
Abies alba(brad ), muguri
Alrus glutinosa (arin negru ),  muguri sau frunze
Juglans regia(nuc ),  frunze tinere
Origanum vulgare( sovarv), se foloseste   partea aeriana a plantei aromatice
Picea abies ( molid), muguri

Ds.  se aplica extern sub forma de baie de 20 -30 de minute, aplicata zilnic.

Sursa  Medicina naturista, Dr. Pavel Chirila & colaboratorii

Comandati  Drop sex,     de la Discretfarma.

           Sambucus ebulus, imagine google

miercuri, 2 mai 2012

539. Durere articulara / 2




Fitoterapie

1)  Juglans regia (nucul)  :  se fierb 100 g de frunze de nuc zdrobite , in 3 litri de apa,  timp de 10 minute si se toarna in baie (ce dureaza 15-20 minute).
2)  Lamium album (urzica moarta alba) ( G. Bujoreanu )  :  se utilizeaza florile,  30 g de planta se fierb un minut in 300 ml de vin.  Se utilizeaza intern   3 linguri pe zi.
3)  Populus alba (plopul alb)  :  infuzie din 40 g de muguri uscati la 1000 ml de apa.  Se utilizeaza intern  cate 500 ml pe zi.
Aviz medical.
Sursa:  Medicina naturista,   autori:  Dr. Pavel Chirila & colaboratorii.

Comandati  DROP SEX,  de la DISCRETFARMA.

  muguri de plop, imagine google      

marți, 1 mai 2012

538. Artralgia




Caracterizare:  durere articulara ca expresie a numeroase forme de reumatism;  articular acut,  artrozic, secundar infectios,  poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta.

Fitoterapie

1)  Aristolochia clematites (marul lupului)-PLANTA ESTE TOXICA
de aceea nu se utilizeaza decat in aplicatii EXTERNE !
Se utilizeaza planta intreaga ,  in timpul infloririi,  Modul de utilizare:   decoct din 20 g de planta la 1000 ml de apa. Aplicatii EXTERNE, locale sub forma de comprese.
2) Frasinus excelsior(frasin),  se utilizeaza frunzele si florile,  infuzie din 10 g de planta la 1000 ml de apa.  Utilizare:  intern cate 500 ml de infuzie pe zi.
Aviz medical.
Sursa:  Medicina naturista , autor dr. Pavel Chirila & colaboratorii.

Comandati  LOVE DROPS, de la Discretfarma.

          MARUL LUPULUI. imagine google

         FRASIN, imagine google