duminică, 29 noiembrie 2009

24. Herpes

PROPOLISUL BRUT

Compozitia: propolis(clei de albine) recoltat de pe marginea superioara a ramelor sau de la podisorul din stup.
Prepararea: inaintea aplicarii se inmoaie propolisul(tinut cu mana curata) in apropierea unei surse de caldura pana la consistenta pastoasa moale. I se da forma de foita sau turtita, potrivit locului unde va fi folosita.
Administrarea: turtita sau foita calda se aplica imediat pe locul de tratat.
Indicatii: grabeste vindecarea plagilor chirurgicale sau a mucoaselor si opreste infectiile, in tratamentul arsurilor, degeraturilor, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare sau ligamentelor.
Utilizare dermatologica: infectii cu stafilococi, streptococi, piogeni, in micoze(ciuperci), in eczeme, pitiriazis, in psoriazis(faza incipienta), in acnee, in Zona Zoster, herpes, negi ale pielii si mucoaselor(papiloame benigne).
Actiuni toxice adverse: se impune prudenta de la caz la caz si supraveghere medicala pentru ca pot aparea si fenomene alergice!
Contraindicatii: numai la persoane alergice la propolis; in orice caz tratamentul nu va depasi 30 zile(sau atat cat prescrie medicul)
Conservarea: se pastreaza in vas de sticla colorata sau vas de ceramica smaltuita, la adapost de lumina, caldura, umiditate, surse de contaminare.Termen de valabilitate: 6-12luni in recipiente inchise ermetic.
Autor dr. Nic. N. Mihailescu

propolis brut

23. MIERE DE CAMP

Compozitia: miere de faneata, de tei sau musetel
Administrarea: se administreaza extern in tratamentul ranilor sangerande, alicandu-se direct pe rana, dupa care se pune o compresa imbibata tot in miere si apoi pansamentul. In aplicatii interne cu alte indicatii se administreaza una pana la trei lingurite pe zi, timp de una pana la trei saptamani.
Actiuni terapeutice: in aplicatii externe impiedica infectarea, ajuta la vindecarea ranilor, oprind hemoragia in cateva minute si favorizeaza inchiderea ranilor fara cicatrice. luata pe cale bucala, are actiune dezinfectanta si calmanta asupra tubului digestiv.
Indicatii: diversele infectii din gura si gat( zabalute, afte, margaritarel, amigdalite), rani taiate, zdrobite, supurate, diverse leziuni ale mucoaselor-in aplicatii externe.
Aplicatii interne: iritatii ale tubului digestiv: gastrite, dispepsii.
Contraindicatii: diabet, alergie la miere.
Pastrare: 6-12 luni in vase de sticla colorata, ceramica smaltuita, la adapost de lumina.
Autor dr. Nic. N. Mihailescu.
Aviz medical.

joi, 26 noiembrie 2009

22. Suc de morcovi cu miere-cicatrizant pentru rani ale pielii si mucoaselor

Compozitie: morcovi si miere
Preparare: 100 ml suc proaspat stors de morcovi , se pune intr-o sticla se adauga 100 ml miere de albine, se omogenizeaza si se pastreaza la rece.
Administrare:
- gargara: se clateste si se gargariseste gura de 3-4 ori, apoi se poate inghiti;
-spalarea ranilor sau pentru inmuierea pansamentelor pe rani.
Actiune: antiseptica, cicatrizanta, hranitoare pentru rani ale pielii si mucoaselor, grabind vindecarea.
Indicatii: rani, eczeme supurate, leziuni ale pielii si mucoaselor.
Contraindicatii: la persoane alergice la componente.
Conservare: 1 h la temperatura camerei si 7 zile la frigider.
Aviz medical.
Autor dr. Nic. N. Mihailescu

miercuri, 25 noiembrie 2009

20. Miericica-infectii ale pielii, in gura sau gat

Compozitia: 25 g petale de trandafiri de dulceata, 150 ml apa, 500 ml alcool alb si 250 g miere.
Preparare: petalele se lasa la macerat 2 ore in apa rece(fiarta in prealabil), acoperite cu un capac. Se storc bine, lichidul se filtreaza, se fierbe 15 minute si dupa ce se racoreste se adauga alcoolul alb si mierea, se amesteca bine. Se pastreaza numai la frigider.
Administrare:
-gargara pentru rani din gura/gat: 1-3 lingurite de miericica intr-un pahar de apa cu care se clateste gura, gargarisind de 2-3 ori.
-se spala ranile sau se aplica pe pansamente peste rani.
Indicatii: rani si infectii ale pielii, diverse infectii din gura sau gat.
Contraindicatii: nu se da in diabet, persoane cu suferinte acute sau febra foarte mare, si nici la persoanele cu alergii la componente.
Termen de valabilitate: cu cat este mai prospat este mai activ, pierde valabilitatea dupa 1 h la temperatura camerei sau 7 zile la figider.
Avizul medicului.
autor: dr. Nic. N. Mihailescu
Trandafiri de dulceata

vineri, 20 noiembrie 2009

19. Pasta de hrean cu miere-vermifug, tonic cardiacc

Compozitia: radacina de hrean, miere(poliflora).
Preparare: radacina de hrean se da pe razatoarea cu gauri mici. Se ia o lingura de hrean ras(15 g) si se amesteca intr-o cescuta du 2 linguri de miere (40 g), se amesteca pana la omogenizare.
Administrarea: pentru adult toata doza odata seara . Copii peste 12 ani iau doza pe jumatate sau pe sfert. Se poate repeta dupa 2 saptamani( se ia 1 singura seara odata la 2 saptamani, si in nici un caz pentru copii sub 12 ani).
Actiuni terapeutice: actiune vermifuga pentru viermi rotunzi, intareste inima, sistemul nervos Indicatii: numai cu avizul medicului, daca alte vermifuge nu au dat rezultate si pentru celelalte indicatii numai cu aviz.
Contraindicatii: nu se da la diabetici, la cei cu suferinte acute sau febra. nu se administreaza copiilor sau adultilor cu excitatii mari nervoase sau sexuale.
Termen de valabilitate : 24 h la frigider, 2 h la temperatura camerei.
Aviz medical obligatoriu!
Autor: dr. Nic. N. Mihailescu

luni, 16 noiembrie 2009

18. Ceai de hrean cu miere-impotenta, frigiditate, boli de nervi

Compozitia: 50 g frunze si flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, 50 g miere, 200 ml apa.
Prepararea: frunzele si florile de hrean proaspete se spala si se lasa la zvantat, cele uscate se iau ca atare si se fierb int-un vas curat acoperit cu capac, timp de 5 minute. Se lasa sa se raceasca, se storc bine, se strecoara zeama limpede, se amesteca cu miere( 40 g miere la 100 ml zeama) si se pune intr-o sticla inchisa ermetic si se pastreaza la rece.
Administrarea: din aceasta infuzie se iau cate 3 linguri pe zi, cate una dupa mesele principale, doua saptamani pe luna , timp de trei luni.
Actiuni : leacul este un reputat tonic cardiac(intaritor al inimii), stimulent al sistemului nervos si al celui endocrin, mai ales sexual.
Indicatii: boli de inima, boli de nervi de tip astenic ca si in impotenta sau frigiditate.
Actiuni toxice: tinut 2-3 ore la temperatura camerei sau 2-3 zile la figider , devine toxic.
Contraindicatii: diabet, suferinte acute, febra.
Conservare: nu poate fi pastrat.
Contraindicatii: se foloseste numai cu avizul medicului.

Autor dr. Nicolae N. Mihailescu
hrean

vineri, 13 noiembrie 2009

17. Pasta de feriga cu miere

Compozitia: radacina de feriga( Aspidium filix mas) uscata bine( se procura numai de la magazine Plafar, nu poate fi recoltata de necunoscatori!) si miere(poliflora).
Prepararea: se piseaza bine radacina uscata de feriga din specia indicata. din pulberea rezultata se ia o lingura plina(15 g), se pune intr-o cescuta si se adauga 2 linguri de miere(40 g) si se amesteca bine pana la omogenizare.
Administrarea; adultii vor lua toata doza, in inghitituri mici, timp de o ora. dupa alte 3 ore se ia un purgativ. Se poate repeta numai dupa o saptamana. Nu se da la copii sub 18 ani.
Actiune terapeutica; are actiune vermifuga mai ales asupra viermilor plati-tenia, solium.
Actiuni toxice adverse, contraindicatii, valabilitate ca in articolul 14.

Aviz medical obligatoriu.
Autor : dr. NICOLAE N. MIHAILESCU
Miere

marți, 10 noiembrie 2009

16. Pasta de dovleac cu miere-vermifug

Compozitia: samanta de dovleac, miere
Preparare: se iau 100 g seminte crude de dovleac si se curata de coaja; se pun intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita si se piseaza bine, apoi se amesteca cu o lingura de miere(poliflora).
Administrare: la copii de 3-6 ani se da jumatate din cantitate iar la cei intre 7-12 ani se da toata cantitatea in fiecare seara. Copii mai mari si adultii iau o portie constand din cantitatea intreaga de 2 sau 3 ori pe zi, dupa mese.
Tratamentul dureaza 5 zile continuu, dupa care se da un purgativ. Se poate repeta in fiecare luna. Nu se da copiilpr sub 3 ani!
Actiune: vermifuga asupra limbricilor si oxiurilor si mai putin asupra teniilor.
Actiuni adverse si contraindicatii ca in articolul nr. 15.
Valabilitate: isi pierde valabilitatea dupa 3 ore la temperatura camerei si 24 ore in frigider.
Autor; dr. Nicolae Mihailescu
Seminte dovleac

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

15. Lapte cu ceapa si miere-vermifug

Compozitia: ceapa de arpagic sau rosie de Fagaras-1 bucata mare sau doua mai mici, 250 ml lapte, 2 linguri de miere(poliflora).
Preparare: ceapa se curata se taie in bucati mici si se fierbe cu laptele, intr-o oala smaltuita, acoperita cu capac. Se fierbe 15 minute la foc mic, se strecoara calda int-un pahar sau vas de ceramica smaltuit si dupa ce s-a racorit se adauga mierea.
Administrarea: copii primesc aceleasi doze ca in reteta 14. Adultii impart doza de 150 ml in 2 jumatati egale, dimineata si seara, 2-3 zile la rand.
Se poate repeta tratamentul dupa 2 saptamani, cat timp este nevoie.
Actiune terapeutica: actioneaza asupra viermilor intestinali-ascarizi(limbrici) si oxiuri.
Actiuni toxice si contraindicatii ca in articolul 14.
Avizul medicului este obligatoriu.

Ceapa de fagaras

joi, 5 noiembrie 2009

14. Suc de usturoi cu miere

Compozitia: miere, usturoi, apa
Prepararea: intr-o oala smaltuita se pun la fiert 1 parte usturoi desfacut in catei si 2 parti apa. Se fierbe acoperit pana ce lichidul csade la jumatate. Se strecoara intr-un pahar de sticla si se lasa la racit; se adauga 1 lingura de miere( DE FLORI DE SALCAM) la 100 ml lichid.
Administrare: se da seara in clisma calduta copiilor pana la 3 ani; copiilor de 6-9 ani se dau pe cale bucala, cate 2 lingurite seara; copiilor de 9-12 ani, cate 3 lingurite seara.
Copii mai mari si adultii beau cate un pahar de 150 ml o data sau de 2 ori pe saptamana.
se continua tratamentul inca o saptamana dupa ce se constata ca nu mai apar viermisori.
Actiune: elimina limbricii si oxiurii.
Actiuni toxice adverse: nu se tine mai mult de 2-3 zile la temperatura camerei sau 1 saptamana la frigider.
Contraindicatii: diabet sau temperatura crescuta.
Numai cu aviz medical!
Autor: dr. Nicolae mihailescu

duminică, 1 noiembrie 2009

13. Capacelele de faguri de miere

Rezulta de la recoltarea mierii prin descapacirea fagurilor. Se pun in borcane curate de sticla, care se umplu pana la 3/4 , restul se completeaza cu miere( din florile de tei, musetel, salcam etc.) si se inchid ermetic. Se pastreaza cel mult 1 an in loc uscat, la intuneric si racoare.
Se administreaza la copii peste 3 ani-1 pana la 3 lingurite/zi, dupa varsta; adultilor 1-3 linguri /zi.
UTILIZARI: bronsite, traheobronsite, rinite, rinofaringite, sinuzite, anemii, debilitate fizica, scaderea imunitatii, astenii, lipsa poftei de mancare, colibaciloza.
Contraindicatii: diadetul, obezitatea, ateroscleroza, exces de colesterol, de grasimi, de acid uric in sange, boli digestive hipersecretante, bolile alergice la produse apicole.
Aviz medical obligatoriu.
Autor: dr. Nicolae Mihailescu
Fagure de miere capacita(imagine google)