sâmbătă, 26 septembrie 2009

5. Sunatoarea(pojarnita)

Se utilizeaza partea aeriana, imbobocita si inflorita, recoltata in iunie-august, uscata la umbra in strat subtire si pastrata in saci de panza si in incaperi uscate.
Proprietati: cicatrizante, antiseptice, vasodilatatoare, hipotensive, coleretice si colagoge, antidiareice, astringente, antiinflamatoare.
1. UZ INTERN
1.1. Infuzia de baza: 1 lingurita de planta la o cana de apa clocotita. Se beau 2- 3 cani pe zi, dupa mesele principale.
Utilizari: astm bronsic, colicistita, cistita(inainte de fiecare masa), colite cronice, diaree, dischinezie biliara, enterita, enterocolita cronica, frigiditate(1 cana de infuzie inainte de culcare), gastrite hiperacide, HEPATITA ACUTA SI CRONICA, hipertensiune arteriala, impotenta(1 cana de infuzie pe zi), inflamatii intestinale si ale cailor urinare, dismenoree, leucoree, nevroze, tuse convulsiva, ULCER GASTRIC SI DUODENAL, ENUREZIS(1 LINGURA DE PLANTA LA 200 ML APA CLOCOTITA-3 CANI PE ZI- NUMAI PENTRU ADULTI).
1.2. Uleiul medicinal: 20 g planta macerata 12 ore in 20 ml alcool intr-un vas inchis, cu adaugarea ulterioara a 200 ml ulei comestibil, fierbere cu amestecare 3 ore. Se iau 2 linguri pe zi, intre mese, ca pansament gastric.
1. 3. Vinul de sunatoare: 30 g planta uscata macerata 10 zile intr-un litru de vin alb. Astm: se iau 2-3 linguri de vin de 3 ori pe zi.
Tromboflebita: 1 lingura de planta la 200 ml apa clocotita-infuzie; se beau 3 cani pe zi( si comprese locale cu infuzie din 50 g planta la 1 l apa clocotita).
2. UZ EXTERN
2.1. Infuzia concentrata: 2 linguri de planta la o cana de apa clocotita.
2.2. Maceratul in ulei: 30 g flori de sunatoare, macerate 7 zile in 50 ml ulei, la caldura solara sau la 30-40 grade C.
3. Tinctura de sunatoare -din comert.
Utilizare: abcese, afte, amigdalita, faringita, conjunctivita, eczeme, nevralgii, rani, plagi, stomatite, ulceratii vechi, tenuri imbatranite, Zona Zoster(macerat in ulei), mirosul neplacut al gurii(aplicatii locale, gargara , cataplasme, bai locale).
Sunatoarea
Preluare dupa : Valerian Schipor

vineri, 25 septembrie 2009

4. Sulfina

Se utilizeaza florile si ramurile florifere, recoltate in perioada iunie- august si uscate la umbra.
Proprietati: usor laxative si soporifice, antispasmodice, emoliente si expectorante, carminative, stimulente ale celulei hepatice, diuretice, antiseptice renal, hipotensive, vasodilatatoare periferice, calmante, antiinflamatoare, antispastice, astringente.
1. UZ EXTERN
Infuzia de baza: 1 lingurita de planta la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi dupa fiecare masa.
Indicatii: aerofagie, diferite boli renale, arterita, bronsita, colecistita, colici abdominale, colite cronice cu balonari, diaree, glosita, guta, hepatita cronica si sechele de hepatita, hiperexcitabilitate, hipertensiune arteriala, insomnii, nevralgii, nevroze, reumatism, tulburari gastrointestinale, tuse, ulcer gastric, stari de oboseala a ficatului, Zona Zoster.
Hipertensiune: 1 cana dimineata, 1 cana seara( sedativ).
2. UZ EXTERN
Infuzie concentrata: 2 linguri de planta la 1 cana de apa clocotita; plicata de la caz la caz: comprese calde , bai locale, cataplasme pe umflaturi, gargara, spalaturi bucale, spalari de rani.
Utilizare: abcese dentare, afte, arsuri, conjunctivita, flabita, gingivita, glosita, laringita, contuzii, plagi purulente, reumatism, ulcioare, umflaturi.
Florile de sulfina in amestec cu flori de levantica, se pun intre haine/rufe , pentru alungarea moliilor.
Nu mai folositi insecticide-sunt toxice puternice!
Sulfina-Melilotus officinalis.
Preluare dupa Valerian Schipor.

marți, 22 septembrie 2009

3. Socul negru

Arbust de la care folosim in special inflorescentele. Florile de soc se recolteaza in mai-iunie, la inceputul infloririi cu florile deschise 75%( pe timp frumos dupa ce se ridica roua. Uscarea , la soare, in ziua recoltarii, la temperatura de 30-35 g, dupa aceea se separa florile prin scuturare.
1. UZ INTERN
Infuzia de baza: 1-2 lingurite cu flori uscate si maruntite, la o cana de apa clocotita, infuzare 10 minute, se beau 2-4 cani pe zi(preparate proaspat).
Utilizare: angina pectorala, astm bronsic, azotemie, boli de rinichi si de vezica urinara, cistite, constipatie, diaforeza, bronsite, sinuzite, gripa si guturai, hidropizie, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca cu edem, litiaza urinara, nevralgii, obezitate, artrita , stari febrile, tuse convulsiva, uremie.
Laxativ: o cana de ceai seara la culcare.
2. UZ EXTERN
Infuzia din 40 g flori la o cana de apa clocotita, se aplica sub forma de bai locale, comprese, cataplasme sau inhalatii.
Utilizare: abcese dentare, arsuri, conjunctivite, contuzii, degeraturi, acnee, erizipel, flictene, furunculoza, guturai, nevralgii, penfigus, tenuri uscate, iritate, ulcioare, umflaturi.
Socul este cel mai eficient sudorific din flora locala.
Fructele de soc negru: decoctie din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa-o cana seara pentru constipatii pe fond nervos.
Atentionare: fructele necoapte complet si cele coapte dar aflate in stare proaspata pot produce intoxicatii indeosebi la copii.
Socul negru

sâmbătă, 19 septembrie 2009

2. Scorusul negru(scorusul cu fructe negre)

Se utilizeaza fructele( zemoase, acre-dulci, de culoare neagra-albastruie, de circa 1 cm diametru), care se maturizeaza in lunile septembrie- octombrie.
Prin continutul bogat de vitamine: B1, B2, B3, putina vit. C, vit. K si multa vit. P(500 mg/100 g), caroten, rutina, substante tanante, autociani, zahar, acizi organici, saruri de : Cu, Fe, iod, molibden, mangan, magneziu.
Utilizare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, glomerulonefrita, hemoragii diverse, prevenirea instalarii TROMBOZELOR, ameliorarea circulatiei periferice, gastrite usoare.
Modul de consum: compot, gem, marmelada, vin, sucuri, dulceata, proaspete cu zahar, uscate si consumate ulterior.
Marmelada de scoruse: 1 kg de fructe spalate si putin uscate cu 700 g zahar. Componentele se piseaza si se amesteca( se poate combina cu macese, catina alba, coacaze negre). Marmelada se pastreaza la rece si in loc uscat.
Hipertensiune arteriala: se vor consuma crude 50-60 g de scoruse negre, de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea meselor principale( sau 50 ml suc de scoruse, de 3 ori/zi , timp de 1-1,5 luni). Pentru PREVENIREA aparitiei hipertensiunii este suficient sa consumam zilnic 10-12 g scoruse uscate, zilnic.
Atentionare: consumul de scoruse va fi limitat pentru bolnavii cu ulcer gastric si duodenal si la cei cu un grad ridicat de coagulare a sangelui.
Scorusele negre se pot pastra in ladite , la 0-5 grade C, pana la 3 luni.
Sorusul negru se inmulteste prin: seminte, marcote, butasi recoltati toamna si prin despartirea tufelor. Are frunze simple si flori albe/roz dispuse in corimbe. Numerosii lastari ai tufei se indeparteaza periodic(pot fi butasi). Rezistent la daunatori, rodeste bogat in conditii de umiditate si fertilitate de la 4-5 luni. Se dezvolta la lumina, rezista la ger, pretentii de umiditate in prima parte a verii( nu se planteaza in pante, teren nisipos sau mocirlos). Procurarea butasilor de la ocoalele silvice din Suceava, maramures, Bistrita, Neamt, Covasna, etc.
Aronia (chokeberry) ARONIA(Chokeberry)-arbust din America de Nord

duminică, 6 septembrie 2009

1. SALVIA(jalesul)

Se utilizeaza frunzele, recoltate in iunie, inaintea infloririi, uscate la umbra si in strat subtire.
UZ INTERN
1. Infuzia de baza: 1-2 lingurite cu frunze uscate si maruntite, la 1 cana de apa clocotita, cu infuzare de 15-20 minute; se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale. Utilizare: deosebit de utila in DIABET si DISCHINEZIE BILIARA. Alte utilizari: artrita, astenii, atonie stomacala, gusa, paralizii, afectiuni circulatorii, boli de ficat, balonari, bronsita cronica, colici, colita, diaree, dismenoree, dispepsii, enterite, enterocolite, faringita, gastrita hipoacida, hipertensiune, inflamatii gastrointestinale, menopauza, REUMATISM CARDIOARTICULAR, rinosinuzite, stari de nervozitate, STERILITATE, surditate, trenspiratii exagerate in TBC, vaginita atrofica, varice si ulcer varicos, TONIFIEREA ULCERULUI DUPA NASTERE, afrodisiac, tratarea astmului bronsic.
UZ EXTERN
1. Decoctul din frunze: se fierb 100 g frunze la 1 l apa, 5-10 minute. Extern se folosesc: decostul, infuzia simpla, infuzia concentrata(3-4 lingurite/1 cana apa), tinctura-aplicate sub forma de gargara, comprese, frectii, bai locale, lotionari, inhalatii.
Utilizare: abcese, afte, alopecie(frectii), amigdalita, faringita, laringita, stomatita, gingivita, glosita, nefrita, rani cu puroi, rinosinuzita, seboree si matreata(tinctura), tenuri grase/seboreice, transpiratia picioarelor(bai), ulceratii, acnee, untorse, ulcer gastro-duodenal(cataplasme pe abdomen), , varice(comprese reci), ulcer varicos.
NERECOMANDAT: femeilor care alapteaza-opreste lactatia.
Aviz medical.
SALVIA